Ny plan för att rädda Vallentunas företagare

Vallentuna kommun lanserar ett åtgärdspaket för att stötta de lokala näringsidkarna i kommunen. Med i åtgärdslistan finns slopade avgifter och planer på mer omfattande direktupphandling.

  • Publicerad 17:09, 25 mar 2020

Vi försöker minska riskerna och den ekonomiska skadan.

Vallentuna kommun gör insatser för att stötta upp näringslivet i kommunen. Nu annonserar de bland annat att det ska bli billigare att driva uteserveringar och att de lanserar en e-tjänst där leverantörer i Vallentuna kan registrera sig för att vara med i kommunens direktupphandlingar.

– Det vi försöker göra på kommunal nivå är att minska riskerna och den ekonomiska skadan, och stötta våra företagare i det vi kan, säger Parisa Liljestrand (M), kommunordförande, till VallentunaDirekt. 

Fakturorna skrotas

De annonserar samtidigt att de tillfälligt plockar bort de årliga kontrollavgifterna inom livsmedelskontroll och miljötillsyn. De som fått påminnelsefakturor i år kommer inte hamna hos inkasso och några fler fakturor kommer inte att skickas ut i år.

Kommunen tänker också själva ändra sina utbetalningsrutiner, och från och med nu kommer betalningar att skickas så snart fakturan har godkänts. Än så länge kommer det dröja innan man kan se de ekonomiska effekterna av coronakrisen. 

– Det är för närvarande omöjligt att svara på. Vi gör våra arbetsmarknadsinsatser för att det inte ska stanna av, säger Parisa Liljestrand.

Politiker stannar hemma från kommunfullmäktige

Insatser. Många företagare riskerar stora ekonomiska konsekvenser i kölvattnet efter coronakrisen. Foto: Elinor Karlin

Detta gör kommunen för näringslivet

✓ Avgifter för kommunal markupplåtelse gällande uteserveringar skjuts fram. Uteserveringar kan från och med den 23 mars 2020 öppna direkt efter att polistillstånd har tilldelats.

✓ Den 30 mars 2020 behandlar kommunfullmäktige frågan om att tillfälligt stoppa samtliga avgifter för årlig kontroll och tillsyn inom områdena miljötillsyn och livsmedelskontroll.

✓ Samlad information och hänvisningar till myndigheter och andra relevanta aktörer för företagare finns på kommunens webbplats, vilken uppdateras löpande.

✓ Kontinuerlig dialog med branschorganisationer och fastighetsägare i Vallentuna centrum för att hitta gemensamma sätt att stödja det lokala näringslivet.

✓ Lansering av e- tjänst där företag kan anmäla sig till Vallentuna kommuns leverantörsbank för direktupphandlingar.

✓ Kommunen ändrar tillfälligt sina utbetalningsrutiner för att underlätta för sina leverantörer under den pågående pandemin. Betalningar kommer att skickas så snart fakturorna har godkänts.

Källa: Vallentuna kommun

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt