Häng. ”Trevligt att se er här”. Poliserna Reine Berglund och Andreas Callin hälsar på Anne-May Sundin, aktiv nattvandrare även känd som ”Hela Vårby gårds mormor”. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Ny polissatsning: Reine och Andreas ska bli kända bland buset

Att blada. Polisslang för att patrullera till fots. Det är vad områdespoliserna Reine och Andreas nu gör i Skogås, Vårby och Flemingsberg. Alla ska känna deras närvaro, såväl de skötsamma som buset.

  • Publicerad 12:39, 14 sep 2017

– Vi är ute och bladar, eller fotpatrullerar, främst i Vårby gård och Skogås. Men också i Flemingsberg. Vi märker redan nu att det är många glada miner när man ser oss, säger områdespolis Reine Berglund.

Ser du en polis tänker du oftast: vad är det som har hänt nu?

– Ser man oss behöver det inte ha hänt något, förklarar kollegan Andreas Callin.

Boende, ungdomar, handlare. Ja, även buset. Reine och Andreas ska lära känna området. Och själva bli kända i området.

– Vi lär oss en detaljkunskaper om området som är värdefull när det väl händer något, säger Andreas.

Välkänt ansikte

Redan idag är Reine ett välkänt ansikte i blå uniform. Han är känd från Huddingepolisens facebooksida, där över 62 000 följer Reines berättelser om livet som polis.

– Det är ju han och GW. Det går inte ett arbetspass utan att nån känner igen Reine, säger Andreas och skrattar.

”REEEINE!”.

– En del ungdomar tycker det är roligt att de kan mitt namn. Ibland vill de vara stöddiga, men i 99 fall av 100 är det bara kul. Jag har bränt mina chanser att bli spanare. Men det gör ju inget.

Även kriminella känner igen honom.

– För ett par månader sedan träffade jag en grovt kriminell kille i utkanten av samhället som blivit misshandlad. Han ville inte snacka. ”Äh jag har ramlat”. Jojo, en jävla volta du gjort, berättar Reine och fortsätter:

”Nästan gång jag ser dej kommer du ju ligga i en liksäck om du fortsätter så här”.

– Då kikar han upp med sned näsa och blod i ansiktet. ”Reine. Du är en bra polis. Jag följer dig på Facebook”.

Har ni inget viktigare för er? ”Ofta leder en plankning till annat också. Vi hittar narkotika och knivar, eller folk som inte ska vara i Sverige”, berättar Reine och Andreas. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Det är ju bara att gå och ta dem, kan man tycka. Men de står ju inte med haschkakan framme när vi är här.

Snart fler

Reine och Andreas är de första av sitt slag. Och snart ska fler områdespoliser anställas i Huddinge.

– Vi behöver bli så otroligt många fler, säger Reine.

Poliserna i yttre tjänst måste vanligtvis åka på jobb i ett stort geografiskt område. Det slipper vanligtvis områdespoliserna.

– Jobbar man med den ingripande verksamhet vågar man knappt lämna bilen, blir man kallad måste snabbt tillbaka. Vi har förmånen att stanna kvar i området en längre tid, säger Andreas.

Igår ”bladade” Reine och Andreas i Skogås i nästan fem timmar. Fokus har varit häng i centrum.

– Vi har nästan lagt mer timmar i centrumanläggningarna den här veckan än jag hunnit med under mina 15 år i yttre tjänst, säger Reine.

Tydliga regler

Inga ungar är inne med cyklar och hoverboards när polisen är i centrum.

– Första gången får du en varning, Andra gången åker du ut. Tydliga regler. Det är signalvärdet vi vill hjälpa till med. Att få folk att bry sig.

Ser de brott eller får ett larm i närheten ingriper de. Många Vårbybor är trötta på att se öppen narkotikahandel, berättar Reine.

– Det är ju bara att gå och ta dem, kan man tycka. Men de står ju inte med haschkakan framme när vi är här.

– Vår roll är inte att jaga den grova brottsligheten. Men ser vi brott ingriper vi. Kriminella tycker att det är jobbigt när vi är här. Vi ändrar deras rutiner, säger Andreas.

Polis och förbundskapten. ”Det är jobben alla andra människor kan bättre som inte håller på med det”, säger Reine och skrattar. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Områdespoliser

Att känna sitt område – och vara känd i sitt område. Det är receptet för att lyckas som områdespolis.

Reine och Andreas är de första områdespoliserna i Huddinge. De prioriterar just nu Skogås och Vårby, som är utpekade som utsatta områden. Men de kommer även att synas i Flemingsberg.

Fler områdespoliser ska anställas i Huddinge. Men det är oklart när, det råder stor brist på poliser i regionen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.