Ksiakiewicz. Socialdemokraterna bjuder in Moderaterna för att starta en utredning av skolhaveriet. Foto: Pressfoto/Claudio Britos

Ny politisk grupp ska utreda skolhaveri

Botkyrka kommun får en gränsöverskridande allians för att lösa skolhaveriet. Utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz säger att Socialdemokraterna välkomnar oppositionens utspel om en utredning.

  • Publicerad 13:54, 14 feb 2019

"Vi ska kunna få ren fakta på bordet"

På onsdagen gick Moderaterna, Vänsterpartiet och Tullingepartiet ut med ett krav att Botkyrka kommun ska tillsätta en oberoende utredning kring kommunens organisation efter skolhaveriet vid ett flertal skolor.

Nu svarar majoriteten på förslaget:

– Vi välkomnar deras initiativ. Jag har samtalat med Willy Viitala och nu kommer vi tillsätta en politiskt styrd grupp där vi bjuder in oppositionen för att gå till botten med vad som har hänt, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S).

Om uppdraget kommer att läggas på kommunrevisionen eller en oberoende part är ännu inte klart.

– Vi måste träffas först och samtala om hur vi ska göra det här. Sedan får vi ta ett beslut hur vi går till väga för att tillsätta en utredning.

Hur ser ni på kritiken att informationen till nämnden varit felaktig?

– Det har varit en stor del av problemet just kring Storvretskolan. Det är inte bara nämnden, utan även förvaltningsdelen, som har fått felaktig information och sedan trott att allt var under kontroll.

Förra månaden tog Skolinspektionen över ansvaret för Storvretskolan.

Detta efter flera fall av otillräckliga åtgärder mot mobbning, trakasserier, otillräckligt anpassad undervisning, och barn som inte har fått tillräckligt stöd. Utöver Storvretskolan har även Malmsjö skola, Grindtorpsskolan, och Björkhaga skola fått kritik från myndigheten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En ny rektor och en biträdande rektor har tillsatts på Storvretskolan.

– Man ska nu inte bara kunna utgå från vad en person längs med hela linjen säger. Vi har tillsatt flera kontrollinstanser för att kunna få ren fakta på bordet, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Hur ser du på framtiden för de här skolorna?

– Jag ser positivt på framtiden. Det är en utmaning med en skola som får så mycket kritik. Vi måste arbeta med skolinspektionen för att se vad vi kan göra där, vad förvaltningsdelen kan göra och hur vi kan stötta skolan så bra som möjligt.

Skolinspektionen: Därför tar vi över skolan

M, V och TuP kräver utredning om skolhaveri