FYRA VECKOR KVAR? I slutet av februari och i början av mars väntas kräksjukan nå sin topp den här säsongen. Foto: Mostphotos

NY PROGNOS: Då kräks vi som mest i Stockholm

Folkhälsomyndigheten tror sig veta när årets säsong av vinterkräksjukan når sin absoluta topp.

  • Publicerad 08:40, 8 feb 2019

Precis som lussebullar och adventsmys anlände i vanlig ordning de första tecknen på att vinterkräksjukans säsong var igång strax innan jul.

Folkhälsomyndigheten har sedan dess hållit koll på utvecklingen och kan nu säga ungefär när flest personer väntas drabbas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Årets säsong ser än så länge ut att följa samma mönster som det senaste tre säsongerna. I slutet av februari och i början av mars når det sin topp, säger Elsie Ydring, utredare på Folkhälsomyndigheten.

KD i Stockholm närmare SD än vad andra partier är

För att undvika ett kräkkaos hemma bör man hålla sig borta från platser där det samlas mycket folk. En klassisk smittoplats är kollektivtrafiken, som folk den här veckan både har mått dåligt av och spytt galla på, även om de inte varit sjuka.

Även förskolor och skolor brukar vara hårt drabbade så här års.

Vad ska man absolut inte göra om man vill hålla sig från att bli smittad?

– Man ska undvika att umgås med personer som är sjuka. Det valet har man tyvärr inte alltid, då man exempelvis tar hand om sjuka barn eller andra familjemedlemmar, säger Elsie Ydring.

Tre tips för att slippa spy

✓ Slarva inte med handtvätten som är det mest effektiva sättet för att hålla sig frisk.

✓ Tvätta tyger och textilier i minst 70 grader om man misstänker att de kan ha kommit i kontakt ed med kräk eller diarré.

✓ Använd klorbaserade rengöringsmedel för att städa andra ytor.

Vinterkräksjukan når sin topp i slutet av februari och i början av mars

Visa merVisa mindre