Flera av värdarna inom Fryshusets verksamhet Lugna gatan har begått brott under tiden de varit anställda, rapporterar SVT. Foto: Awezan Azad

Ny rapport: Fryshusets trygghetsvärdar själva kriminella

Ungdomsvärdarna från Fryshusets verksamhet Lugna gatan ska skapa trygghet i kollektivtrafiken. Men några av dem har själva dömts för olika slags brottslighet medan de varit anställda, rapporterar SVT Nyheter.

  • Publicerad 19:31, 3 maj 2019

Det är Fryshuset som sedan 2000-talet haft verksamheten Lugna gatan. Konceptet går ut på att så kallade ungdomsvärdar ska bidra till ökad trygghet i kollektivtrafiken. Men enligt en internrapport från trafikförvaltningen, som granskat avtalet mellan Region Stockholm och Fryshuset, visar det sig att flera av ungdomsvärdarna själva ägnat sig åt kriminella aktiviteter under tiden de varit anställda, rapporterar nu SVT Nyheter.

Enligt avtalet med regionen ska de som jobbar som värdar inte själva ha begått brott inom en treårsperiod. Men när trafikförvaltningen gjorde en granskning av de anställda visade det sig att 22 av 79 värdar inte uppfyllde kraven. Vissa har till och med blivit gripna för brottslighet under de tiden de varit anställda.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Drogtester som enligt avtalet ska utföras har enligt rapporten också dokumenterats så dåligt att man inte säkert kan veta att testerna har genomförts på rätt sätt. Lugna gatan ska också meddela trafikförvaltningen om någon av de anställda blir polisanmälda, vilket inte heller skett.

Fryshuset kommer nu införa nya rutiner där man kommer kontrollera anställda mot belastningsregistret var tredje månad. Men Fryshuset menar också att rapportens siffror är felaktiga.

– Siffrorna stämmer inte. De hävdar att det skulle vara 22 personer men när vi kontrollerar det så är det bara fem, säger Carin Ardman Balse kommunikationschef, till SVT.

Ska göra utvärdering

SL kommer dock inte att häva avtalet med Lugna gatan i nuläget.

– Nu kommer vi låta avtalet löpa ut. Under den tiden kan vi genomföra utvärdering och förebereda upphandling av trygghetstjänster så vi får en ny lösning på plats, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL, till SVT.