LÅNAR MER. Svenska hushållen lånar mer och mer pengar. Foto: Mostphotos

NY RAPPORT: Här är hushållen mest skuldsatta

Svenska hushåll drar på sig allt mer skulder. Värst är vi i Stockholm. "Den största risken för svensk ekonomi", menar Riksbanken i en ny rapport.

  • Publicerad 07:52, 23 nov 2017

Stockholm sticker alltid ut när det kommer till skuldkvoter. Men klart är att hushållen har betydligt större skulder nu än för sju år sedan. Det visar ny rapport från Riksbanken, som Nyhetsbyrån Siren presenterar.

Medelskuldkvoten är högst i Danderyd där den nu ligger på 539 procent. Riksbanken pekar ut hushållens höga och ökande skuldsättning som den största risken för svensk ekonomi.

– De svenska hushållens skulder fortsätter att stiga mer än inkomsterna och andelen hushåll med höga skulder ökar. Vi ser att ökningen gäller för alla inkomst- och åldersgrupper, säger Peter van Santen, en av rapportförfattarna från Riksbanken, till Nyhetsbyrån Siren.

Den genomsnittliga skuldkvoten för riket låg på 338 procent i september 2017.

– Skuldsättningen är ojämnt fördelad geografiskt. Storstadsregionerna sticker ut och har betydligt högre skuldkvoter än andra delar av landet, säger Peter van Santen.

Fem i topp Stockholm

Danderyd 539%

Lidingö 516

Stockholm 498%

Vaxholm 489%

Värmdö 487%

Vad är skuldkvot?

✔ Riksbanken använder skuldkvot för att mäta hushållens skuldsättning.

✔ Den beräknas som hushållets sammanlagda skuld, dividerad med hushållets nettoinkomst.

✔ Bolån, kreditkortslån och konsumtionskrediter räknas in, men inte studielån.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.