Ny rapport. I en ny delrapport pekas spårväg ut som det bästa kollektivtrafik-alternativet till Norra Djurgårdsstaden i framtiden. Foto: Sacharias Källdén

Ny rapport: Mer spårväg bäst för Östermalm

Bygg spårväg mellan Djurgårdsbron och Ropsten där den kopplas samman med Lidingöbanan. Det vill bland annat L och MP. Och en ny studie visar att det är den bästa kollektivtrafiklösningen för Norra Djurgårdsstaden.

  • Publicerad 15:00, 15 maj 2018

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas största utvecklingsområden och kommer när det är färdigbyggt innehålla cirka 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser. Det kommer att kräva en utökad kollektivtrafik och nu utreder landstinget hur det ska gå till

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Man har tittat på tre alternativ. Två med utökad busstrafik och ett med en förlängning av spårvägen från Djurgårdsbron till Norra Djurgårdsstaden kombinerat med mer busstrafik. I den senaste delrapporten har man kommit fram till att det senare förslaget, med spårväg, är bäst trots att det innebär "en betydande investeringsutgift som inte finns upptagen i landstingets planering". Anledningen är att ett utökat bussnät riskerar att orsaka framkomlighetsproblem och inte ha tillräckligt med kapacitet för att ta emot alla som vill åka.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi har velat ha den här spårvägen länge och rapporten visar att den är det bästa samhällsekonomiska alternativet. Enligt utredningen skulle ett beslut kunna fattas 2019. Nu vill vi att man parallellt tittar på finansieringsfrågan där vi samråder med Stockholms stad, Lidingö kommun och staten, säger Sara Svanström (L), vice ordförande i trafiknämnden och Liberalernas talesperson i kollektivtrafikfrågor.

Miljöpartiet i landstinget tycker att Liberalerna "bara pratar".

– Miljöpartiet vill se spårväg till Ropsten och har pengar i budget för att det ska bli av. Det är bra att Liberalerna också är för men det blir ju bara prat när de och alliansen samtidigt inte satsar pengar så det kan bli verklighet, säger Tomas Eriksson (MP) och fortsätter:

– Det bästa vore om vi kunde sätta oss ner över blockgränserna och verka fram en finansieringslösning. Jag ser gärna att Moderaterna i landstinget bjuder in till sådana samtal.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I det fortsatta utredningsarbetet "bör fördjupade studier göras för samtliga utredningsalternativ" står det i delrapporten som ska upp på nästa möte i trafikförvaltningen i landstinget.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.