Det är för dyrt att rädda Liljeholmsbadet i Hornstull. Att bygga nytt är inte heller ett alternativ, enligt staden. Foto: Andreas Enbuske

Ny rapport: Uteslutet att rädda Liljeholmsbadet

Det är för dyrt att rädda Liljeholmsbadet. Istället är staden mest intresserad av att sälja badet – men då är risken stor att simhallen försvinner och att byggnaden används till något helt annat.

  • Publicerad 11:56, 28 mar 2017

Staden tycker inte att det är värt att rusta upp och rädda Liljeholmsbadet. Det går inte att motivera en upprustning av badet, som skulle kosta minst 100 miljoner kronor, skriver fastighetskontoret och idrottsförvaltningen i en ny rapport. Dessutom finns risken att en upprustning skulle kunna bli ännu dyrare.

Utredningen slår också fast att det finns en stor risk att badets skrov inte överlever en bogsering. Det betyder att det inte är säkert att en upprustning ens är möjlig, enligt staden.

Kopia blir "mindre lyckad"

Att bygga en ny kopia av badet är möjligt och skulle vara några miljoner billigare än att renovera dagens bad. Men enligt stadens utredning skulle det ”bli en mindre lyckad” kopia av Liljeholmsbadet och de kulturvärden badet har idag skulle inte kunna bevaras.

Att bygga ett nytt bad i Hornstull ligger inte heller i linje med idrottsförvaltningens prioriteringar framöver. Det finns stora behov av att rusta upp andra simhallar runt om i staden och behoven är större på andra platser, anser staden.

Den simundervisning och de aktiviteter för personer med funktionsnedsättning som hållits i Liljehomsbadet får rum i andra simhallar, enligt staden.

Kan säljas

En möjlig utväg för att bevara byggnaden "som ett inslag i stadsbilden" är att badet säljs. Redan nu har intressenter hört av sig, enligt rapporten.

Protestlista överlämnad: 3500 har skrivit under för att rädda Liljeholmsbadet

Men vid en försäljning kommer badet med stor sannolikt inte längre användas som just bad utan till ”annan verksamhet”.

Så sent som i slutet av januari lämnade en grupp som kämpar för att rädda Liljeholmsbadet över en lista med 3 500 namn till bland annat Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden.

Badchocken: Liljeholmsbadet stängs – troligen för gott

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.