OSKOLAD? Nästa år måste du genomgå en utbildning för att få skjuta upp fyrverkerier, efter ett beslut från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: MostPhotos

Ny regel: Utbildning för att avfyra nyårsraketer

I år krävs inget tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyårsafton. Men nästa år måste alla privatpersoner genomgå en flera dagar lång utbildning och pröjsa runt 20 000 spänn för för att få skjuta iväg en klassisk raket på pinne.

  • Publicerad 09:00, 28 dec 2018

Att fyrverkerier är ett poppis sätt att fira in det nya året råder det ingen tvekan om. Men privatpersoners pangande står för drygt hälften av alla personskador på nyårsafton, då runt 100 människor måste uppsöka akutmottagning varje år.

Detta vill MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, råda bot på. Från 1 juni 2019 kommer det inte längre vara tillåtet för privatpersoner utan tillstånd att skjuta fyrverkerier i form av de klassiska raketerna på pinne. Och för att få tillståndet måste man genomgå en tre dagar lång utbildning, som kommer att kosta minst 10 000 kronor. Dessutom måste man pröjsa för själva tillståndet som söks av kommunen, där vissa kommuner kan ta en avgift på upp till 8 000 kronor.

– Vi tror inte att särskilt många människor kommer tycka att det är värt mödan och pengarna. Tanken är att de då istället väljer så kallade tårtor, pappkartonger med rör i som fyrverkerierna skjuts upp ifrån, som är betydligt säkrare, säger Rolf Weinander på MSB.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Utbildningen ska bland annat innehålla regler kring användningen, tekniska kunskaper, skaderisker och praktiska kunskaper om allt från avfyrningen till åtgärder vid olyckor.

Luddiga regler i dagsläget

Regelverket kring var man får skjuta fyrverkerier är luddigt. I Stockholm finns i dagsläget inga särskilda zoner där det är förbjudet, förutom i den fyrverkerifria zonen i stan där stadens eget nyårsfirande hålls. Det finns heller inga särskilda bestämmelser kring hur långt från ett bostadshus eller liknande man måste hålla sig för att få panga på.

Oftast krävs inget tillstånd för att använda fyrverkerier, men om en stor mängd fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område eller om mycket folk är i närheten kan tillstånd krävas.

Däremot är varje enskild användare ansvarig för att vara försiktig och vid varje tillfälle vidta säkerhetsåtgärder som krävs för att undvika att användningen orsakar olyckor och skador. Om man råkar tutta eld på ett helt hyreshus som brinner upp blir man själv skadeståndsskyldig.