Spel. Missbruk genom spel om pengar ska motverkas. Foto: Mostphotos

Ny riktlinje för arbete mot missbruk

Arbetet mot missbruk ska bli tydligare. Nu ska kommunen ta fram nya riktlinjer för arbetet. – Det fanns ett behov av uppdatering, säger Daniel Liljekvist, utvecklingsledare.

  • Publicerad 15:00, 27 okt 2017

Lagändringen i socialtjänstlagen innebär att vi ska vara med och motverka och förebygga missbruk av spel om pengar.

Kommunen har sedan tidigare en riktlinje för hur de ska jobba mot missbruk och beroendeproblem bland vuxna. Riktlinjerna har gällt sedan juni 2010.

– Det har funnits ett behov att se över och uppdatera så att de bättre motsvarar hur vi försöker jobba i dag, säger Daniel Liljekvist, utvecklingsledare.

En form av missbruk som blir aktuell för kommunen är arbetet med spel om pengar. Där träder en ny lag i kraft den 1 januari 2018.

– Vi är lite avvaktande hur vi ska närma oss det. Lagändringen i socialtjänstlagen innebär att vi ska vara med och motverka och förebygga missbruk av spel om pengar. Där är kommunerna inte helt införstådda med hur det ska gå till. Vi väntar på vägledning från Socialstyrelsen hur vi ska närma oss frågan, säger han.

Vid narkotika- och alkoholmissbruk ska kommun enligt lag, förebygga, motverka och erbjuda behandling.

– Med missbruk av spel om pengar står det bara förebygga och motverka. Vad det innebär är inte helt klarlagt i dagsläget, säger Daniel Liljekvist.

Han hoppas få besked från Socialstyrelsen snarast.

– Senast jag hörde något var det att de väntas komma med en vägledning i vinter, säger han.

Redan i dag finns budget- och skuldrådgivning i kommunen.

– De kan hjälpa till om man hamnar hos kronofogden och ansöker om skuldsanering, säger Daniel Liljekvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rena snurret på parkeringskarusellen

Nyheter Hur tänkte ni nu? En läsare hörde av sig till redaktionen med den ödmjuka frågan till sina medparkerare på Karusellplan.tisdag 19/6 15:39

C: Bevara Lovön som en grön lunga

Nyheter Fokus hamnade på flyktingmottagning och Alliansen sprack. En omvälvande mandatperiod, känner Ove Wallin (C). – Stora frågor har tillkommit utifrån, säger han.fredag 15/6 14:53

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter