SAGOSTIGEN. Vildbiet Bibbi, fladdermusen Fladde och räven Rävis ska guida barnen genom Sagostigen, som blir klar i höst. Henrik de Joussineau, naturförvaltare i kommunen, visar en låga, som är ett dött träd. Vid den stationen får man lära sig mer om död veds betydelse för djur och växter. Foto: Illustration: Ulrika Nilsson Carlsson Foto: Charlotte Arwedsson

Ny sagostig ska locka ut barnen i naturen

Vildbiet Bibbi, fladdermusen Fladde och räven Rävis. De små gynnarna kan du träffa i den 900 meter långa Sagostig som är under uppbyggnad i Norra Törnskogens naturreservat utanför Upplands Väsby.

  • Publicerad 06:15, 30 maj 2019

Man får jättegärna åka ut hit redan nu och grilla och vandra.

Stigen ska bli en aktivitetsbaserad lek- och lärstig i kulturlandskapet i Norra Törnskogens naturreservat.

– Den ska locka barn, ungdomar och vuxna att lära sig mer om natur- och kulturmiljön i det här intressanta kulturlandskapet, berättar Henrik Henrik de Joussineau, naturförvaltare på Upplands Väsby kommun, när han ger Vi i VäsbyDirekt en förhandstitt på stigen.
På tio skyltar, utplacerade längs med stigen, ska barnen få följa vildbiet Bibbis och fladdermusen Fladdes jakt på räven Rävis som gömt sig. Skyltarna ger även information om djuren och landskapet runt omkring.
– Här har vi en stensättning som troligen är från bronsåldern, säger Henrik de Joussineau och pekar på ett röse vid sidan om stigen.

– Och tanken med bron här borta är att visa på de diken som också är viktiga. Här ligger gammal åkermark där man planterade granskog på 1950-talet. Den har nu börjat röjas.

Nattskärra och hackspett

Man får av skyltarna även lära sig att fåglar som nattskärra och hackspett trivs här, att låga är ett liggande träd som börjat dö och att tallen blir uppemot 400 år i Sverige.

I Törnskogen finns hällmark med äldre tallskog och sänkor med blandskog som björk, asp och gran, samt bärande buskar som hagtorn.

– Hackspettar gillar äldre träd. Den är beroende av av död ved och ihåligheter, vilket ger ett värdefullt livsrum, berättar Henrik de Joussineau.

Grillplats med vindskydd

Även om stigen inte är riktigt klar än är folk välkomna ut, hälsar kommunens naturförvaltare. Det finns en grillplats med vindskydd samt även andra stigar att utforska.

– Man får jättegärna åka ut hit redan nu och grilla och vandra. Det är ett fantastiskt fint område. Och nu släpps fåren ut snart också på bete, vilket är extra roligt.

Sagostigen - ett naturäventyr för barn

Vad: Sagostigen är 900 meter lång och består av 10 skyltar. Sagostigen är en naturstig och lämpar sig inte för barnvagnar eller rullstolar.
Saga: "Vildbiet Bibbi och fladdermusen Fladde bor i en tall med röd dörr i Törnskogen. I dag leker de kurragömma med sin kompis Rävis. Det är en riktig lurifax som är jättebra på att gömma sig. Vill du hjälpa Bibbi och Fladde att hitta Rävis?"
Var: Norra Törnskogens naturreservat, nära Fornboda.
Klar: Till hösten.
Så tar du dig hit: Bil (cirka 15 minuter från Väsby) eller ta buss 684 mot Täby Centrum från Upplands Väsby station eller buss 684 mot Upplands Väsby station från Täby Centrum och stig av vid Fornboda. Du kan också ta buss 527 mot Fornboda från Sollentuna station


 

Fler nyheter i Vi i Väsby

Klart: Vilundahallens nya namn blir Renew Arena

Nyheter Sponsoravtal klart med Upplands Väsby kommun Renew Arena. Det blir namnet på Väsby Hockeys hemmaarena efter årsskiftet. Då byter Vilundahallen namn i och med att företaget Renew Service tecknar sponsoravtal med kommunen.måndag 9/12 9:15

Väsby Hockey har seriesegern i en ask

Sport Höstens 13:e seger togs mot Sollentuna Med en omgång kvar kan Väsby IK HK i praktiken titulera sig seriesegrare i östra hockeyettan 2019/20. 7–2 mot Sollentuna stärkte lagets målskillnad och ska Visby/Roma lugga Väsby krävs en gränslös...söndag 8/12 20:30
Stockholm Direkt