Här på torget håller ordningsvakterna till. Men de får inte gå runt hörnet. Foto: Sacharias Källdén

Ny samlingsplats för stöket vid Gullmarsplan

Det har blivit stökigare runt Gullmarsplan sedan staden införde ordningsvakter. Det säger en bostadsrättsförening vars hus ligger precis vid torget.

  • Publicerad 19:30, 15 jan 2020

Sedan staden införde lokala ordningsvakter har det blivit betydligt lugnare och trevligare på torget vid Gullmarsplan. Det skriver en bostadsrättsförening som äger ett av husen vid torget, Vinjetten 7.

Problemet är bara att buset har flyttat – till baksidan av deras hus. Flera dagar i veckan samlas ett gäng individer för att väsnas, skräpa ner och kissa mot fasaden. De är ofta påverkade av droger och/eller alkohol, menar föreningens styrelse som har skickat ett brev till stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör.  

– De kan vara uppemot tio personer. Vår önskan är att vakterna tar en sväng även runt vårt hus ibland, och på stadens egen parkering som ligger där, säger Joachim Dohlin, ordförande i Brf Vinjetten 7.

Även ungdomsmottagningen, som ligger i huset, störs av missbrukarna.  

Svaret från staden är nej. Vakterna får bara röra sig inom ett visst beslutat område, och det är på själva torgområdet. "Er fastighet omfattas i dagsläget inte av förordnandeområdet. Det innebär att de ordningsvakter som arbetar på uppdrag av Stockholm stad inte får arbeta på den yta som ni beskriver att ni har problem med. Det innebär att det är polisens uppgift att upprätthålla ordningen där", skriver stadsdelen.

Föreningen har i dagsläget ingen lösning på problemet.

– Vi har diskuterat om vi kan ta bort ett tak som finns på husets baksida, där de här personerna gärna samlas. Men inget är bestämt ännu, säger Joachim Dohlin.   

Nya corona-sjukhuset öppnar nästa vecka

Nyheter Se bilderna inifrån fältsjukhuset i Älvsjö Det nya, tillfälliga fältsjukhuset i Älvsjö håller på att ta form. Det kommer att ha plats för 140 patienter och öppnar nästa vecka.måndag 30/3 17:25

Här är Högdalens nya utegym

Nyheter Väntas vara på plats redan nästa vecka Ett nytt stort utegym i trä byggs just nu klart vid motionsspåret i Högdalen. Planen är att det ska kunna öppna nästa vecka.fredag 27/3 12:23