Här på torget håller ordningsvakterna till. Men de får inte gå runt hörnet. Foto: Sacharias Källdén

Ny samlingsplats för stöket vid Gullmarsplan

Det har blivit stökigare runt Gullmarsplan sedan staden införde ordningsvakter. Det säger en bostadsrättsförening vars hus ligger precis vid torget.

  • Publicerad 19:30, 15 jan 2020

Sedan staden införde lokala ordningsvakter har det blivit betydligt lugnare och trevligare på torget vid Gullmarsplan. Det skriver en bostadsrättsförening som äger ett av husen vid torget, Vinjetten 7.

Problemet är bara att buset har flyttat – till baksidan av deras hus. Flera dagar i veckan samlas ett gäng individer för att väsnas, skräpa ner och kissa mot fasaden. De är ofta påverkade av droger och/eller alkohol, menar föreningens styrelse som har skickat ett brev till stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör.  

– De kan vara uppemot tio personer. Vår önskan är att vakterna tar en sväng även runt vårt hus ibland, och på stadens egen parkering som ligger där, säger Joachim Dohlin, ordförande i Brf Vinjetten 7.

Även ungdomsmottagningen, som ligger i huset, störs av missbrukarna.  

Svaret från staden är nej. Vakterna får bara röra sig inom ett visst beslutat område, och det är på själva torgområdet. "Er fastighet omfattas i dagsläget inte av förordnandeområdet. Det innebär att de ordningsvakter som arbetar på uppdrag av Stockholm stad inte får arbeta på den yta som ni beskriver att ni har problem med. Det innebär att det är polisens uppgift att upprätthålla ordningen där", skriver stadsdelen.

Föreningen har i dagsläget ingen lösning på problemet.

– Vi har diskuterat om vi kan ta bort ett tak som finns på husets baksida, där de här personerna gärna samlas. Men inget är bestämt ännu, säger Joachim Dohlin.   

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54