Här på torget håller ordningsvakterna till. Men de får inte gå runt hörnet. Foto: Sacharias Källdén

Ny samlingsplats för stöket vid Gullmarsplan

Det har blivit stökigare runt Gullmarsplan sedan staden införde ordningsvakter. Det säger en bostadsrättsförening vars hus ligger precis vid torget.

  • Publicerad 19:30, 15 jan 2020

Sedan staden införde lokala ordningsvakter har det blivit betydligt lugnare och trevligare på torget vid Gullmarsplan. Det skriver en bostadsrättsförening som äger ett av husen vid torget, Vinjetten 7.

Problemet är bara att buset har flyttat – till baksidan av deras hus. Flera dagar i veckan samlas ett gäng individer för att väsnas, skräpa ner och kissa mot fasaden. De är ofta påverkade av droger och/eller alkohol, menar föreningens styrelse som har skickat ett brev till stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör.  

– De kan vara uppemot tio personer. Vår önskan är att vakterna tar en sväng även runt vårt hus ibland, och på stadens egen parkering som ligger där, säger Joachim Dohlin, ordförande i Brf Vinjetten 7.

Även ungdomsmottagningen, som ligger i huset, störs av missbrukarna.  

Svaret från staden är nej. Vakterna får bara röra sig inom ett visst beslutat område, och det är på själva torgområdet. "Er fastighet omfattas i dagsläget inte av förordnandeområdet. Det innebär att de ordningsvakter som arbetar på uppdrag av Stockholm stad inte får arbeta på den yta som ni beskriver att ni har problem med. Det innebär att det är polisens uppgift att upprätthålla ordningen där", skriver stadsdelen.

Föreningen har i dagsläget ingen lösning på problemet.

– Vi har diskuterat om vi kan ta bort ett tak som finns på husets baksida, där de här personerna gärna samlas. Men inget är bestämt ännu, säger Joachim Dohlin.   

Aloë i Älvsjö får sin andra Michelinstjärna

Nyheter Stjärnkrögaren: Nu börjar jakten på stjärna nummer tre Älvsjö-restaurangen fick i måndags sin andra Michelin-stjärna och sällar sig till en liten skara i Sverige med två stjärnor. "Nu börjar jakten på stjärna nummer tre", säger Daniel Höglander.torsdag 20/2 11:46

Efter uppmärksammade rånet: 16-åringar döms

Nyheter Slog och förnedrade 18-åring Två 16-åriga pojkar döms till ungdomsvård efter den uppmärksammade händelsen där de rånade, slog och förnedrade en 18-åring, rapporterar SVT.torsdag 20/2 11:36