Kaffe till maten? Victoria Rixer är inne på säsong nummer tolv som kaféchef i Orehm. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Ny säsong för populärt fik i Orhem

Bland bullar och böcker i Orhem: på Torpet har sommaren redan kört igång för tolfte säsongen på raken. Och i samma veva har ägaren romandebuterat.

  • Publicerad 17:00, 24 apr 2018

"Nummer 86! 86? Väntar ni på våfflor?"

Det är en solig fredag i april, och trots att semestertiderna är avlägsna har ett 15-tal vuxna med barn och hundar letat sig ut till Orhems koloniområde för lunch. En man slappar med en tidning i hängmattan och det råder allmänt avspänd stämning. Torpet vevade igång sin sommar i början av månaden, och ägaren Victoria Rixer skyndar mellan borden med soppor och Västerbottenspaj.

– Fatta att det här är min tolfte säsong! Jag börjar bli så jädra erfaren, eller hur, säger hon, innan hon går iväg för att hämta ett askfat till en kvinna som försynt frågat om det är okej att hon röker på uteserveringen.

Tvisten är över: "nya" Torpet byter namn

Erfaren eller ej: just idag har Victoria Rixer råkat knappa in fel kod på kortmaskinen, så det är kontanter eller Swish som gäller för det hungrige. Lite förvirring blir det för en dam som just köpt ny telefon och inte hunnit få stenkoll på sina appar ännu. Men: ingen stress, säger Rixer.

– Jag blir aldrig less på det här. Torpet är min dröm om frihet. Det är mycket jobb på sommaren och mycket fritid på vintern.

Den lokala fikaprofilen romandebuterade också för en månad sedan med "Kriget, pappa", en bok om sitt finska arv med avstamp i vinterkriget 1918. Nu säljer hon böckerna i luckan på Torpet; 50 stycken har redan försvunnit.

– Jag tycker det är gött att man kan köpa en bulle och en bok samtidigt. Man snor ihop det man kan efter förmåga, både när det gäller text och bakverk.

"Jag vill att Torpet ska vara en mötesplats"

Vad är då grejen med Torpet, ett oansenligt fik i utkanten av Skarpnäcks stadsdel?

– Hör du inte det? Fågelkvittret, och snälla gäster. Och jag tycker att det är underbart med omedelbar bekräftelse från alla glada människor. Jag behöver inte vänta på lönekuvertet varje månad för att veta att jag gör något bra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54