120 miljoner kronor till förlossningsklinikerna ska hejda krisen. 30 000 barn föds i Stockholm varje år. År 2024 beräknas siffran stiga till cirka 33 600. Foto: Mostphotos

Ny satsning för att lösa förlossningskrisen

Höjd ersättning till förlossningsklinikerna. Det lovar nu Alliansen i landstinget för att göra vården tryggare för blivande Stockholmsföräldrar.

  • Publicerad 12:22, 31 aug 2017

Larmrapporter om överfulla förlossningskliniker och barnmorskor som inte hunnit besöka toaletten en enda gång under sina arbetspass. Den eskalerande krisen inom förlossningsvården i Stockholm kan inte ha undgått många.

I veckan presenterade det borgerliga styret i landstinget ett åtgärdspaket som ska vända utvecklingen.

Enligt förslaget ska förlossningsklinikerna få fem procent högre ersättning per förlossning från och med 1 oktober. Ersättningen höjs sedan med ytterligare fem procent 1 maj 2018. Totalt handlar det om 120 miljoner kronor extra de närmsta två åren.

– Vi har haft en dialog med förlossningsklinikerna om vad som krävs för att kunna öka och förbättra kapaciteten, och alla har samstämmigt sagt att det viktigaste är att öka grundbemanningen med fler barnmorskor och läkare. Därför ökar vi nu ersättningen till klinikerna med 4000 kronor per förlossning, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Vill se fler privata aktörer

I somras fick en barnmorska stor uppmärksamhet då hon postade en bild på Facebook från ett arbetspass, som visade att alla förlossningskliniker i länet var fulla. Enligt Anna Starbrink (L) är dock en utökad bemanning första steget mot att också få fram fler förlossningsplatser.

Socialdemokraterna välkomnar den höjda ersättningen, men kräver ytterligare åtgärder för att vända personalflykten, såsom bättre schemaläggning och arbetstidsförkortning.

Fler förlossningsplatser på gång

I dag finns sex förlossningsenheter i länet: BB Stockholm, Danderyd, Karolinska i Huddinge, Karolinska i Solna, Sös och Södertälje sjukhus.

En ny förlossningsenhet på S:t Görans, samt utökning av platserna på Karolinska i Huddinge och Sös, beräknas ge en ökad kapacitet för 8000/år 2024.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.