Vallentuna kommun satsar på idrott och kultur i skolan. Foto: Mostphotos

Ny satsning: mer idrott och kultur på skoltid för Vallentunas elever

Ett samarbete med idrottsförningar och kulturskolan ska förbättra elevernas hälsa och skolresultat. Genom ett nytt pilotprojekt vill Vallentuna kommun satsa på extra sport och kultur i skolan.

  • Publicerad 17:38, 12 apr 2018

Vallentuna kommun har beslutat att satsa på idrott- och kulturaktiviteter för barn och ungdomar inom skolan. Det övergripande målet är att höja hälsan och kvaliteten i kommunens skolor och att ge alla elever möjlighet till ökad rörelse, dans, idrott och kulturskapande under sin skoldag. 

– Forskning visar att allsidigt idrottande får barn att må och prestera bättre, det finns även sociala fördelar, säger Helena Henrikson, projektledare.

Även kulturaktiviteten förväntas påverka eleven på ett positivt sätt.

– En del forskning menar att exempelvis musik stimulerar språkförmågan och får barn att må bättre så det handlar om både hälsa och välbefinnande, säger Helena Henriksson.

Pilotprojektet kommer att börja till höstterminen och mjukstarta med andra- och sjundeklassare.

Eleverna i de årskullarna kommer då ha en extra idrotts- och kulturaktivitet utöver den vanliga idrotts- eller musiklektionen under skoldagen.

Teater, dans eller innebandy

Tvåorna kommer ha en aktivitet på 45 minuter varje vecka med antigen idrott eller kultur under sju veckor. Idrottsföreningar eller kulturförvaltningen kommer komma till skolan för att leda lektionen.

– Sjuorna kommer att kunna välja olika aktiviteter, ”Akademier”, en gång per vecka. De träffar elever från andra skolor i Vallentuna med samma intresse. Akademierna kompletterar elevernas egna fritidsaktiviter och de kan då satsa på att vidareutveckla sitt intresse eller prova på något nytt, säger Helen a Henriksson.

Det kan handla om att sjunga i en kör på Vallentuna teater, dansa eller spela innebandy, hockey eller handboll i någon idrottshall. Just nu jobbar idrottsföreningarna med konkreta förslag.

– Det är många idrottsföreningar som visat intresse men olika praktiska frågor, som tillgång till ledare och samordning av lokaler, måste falla på plats, säger Helena Henriksson.

Kommunens ser projektet som en förutsättning för att barn och ungdomar ska kunna prova på olika aktiviteter som de kanske inte hade haft möjlighet till.

– I vissa fall kanske inte föräldrar kan ge sina barn möjligheten att prova på flera olika aktiviteter. Vi vill också att barn ska få chansen att upptäcka det man själv tycker är roligt och kunna hålla fast vid sina fritidsaktiviteter bättre. Vi ser ju nu att barn, redan i tolvårsåldern, slutar med sina fritidsaktiviteter.  

Pilotprojektet ska genomföras inom befintlig budgetram vilket betyder att det finansieras via undervisningsbudgeten.

– Vi tänker börja med pilotprojekt, vår förhoppning är att det om några år ska omfatta alla klasser från årskurs ett till nio, säger Helena Henrikson.

Det är inte helt spikat vilka idrotter eller kulturaktiviteter som kommer finnas med som alternativ i projektet.

Förslag finns att kulturförvaltningen kommer delta med musik, konst, läs och skriv för de yngre och kör och dans för de äldre.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36