"Språket är svårt. Vi förstår mycket, men det är svårare att prata själv", säger Zia Khan Alozai (t h). Klasskamraten Sadeq Ibrahimi i mitten och fritidsledare Kaveh Pakjoo till vänster. Foto: Mikael Andersson

Ny satsning ska få gamla och nyanlända elever att mötas på Höglandsskolan

För ett år sedan tog Höglandsskolan emot sin allra första grupp elever som nyss kommit till Sverige. De har lärt sig svenska och börjat ha lektioner med övriga klasser. Nu satsar skolan på fler aktiviteter där nya och gamla elever möts.

  • Publicerad 16:58, 25 jan 2017

– Språket är svårt. Vi förstår mycket, men det är svårare att prata själv, säger Zia Khan Alozai.

Zia kom till Sverige från Afghanistan för lite mer än ett år sen. Efter några månader i Rinkebyskolan går han nu tillsammans med nio klasskamrater i Höglandsskolans första förberedelsegrupp för nyanlända elever.

Det var strax efter sportlovet förra året som de första nyanlända eleverna började på skolan, ett halvår tidigare än först bestämt.

– Det blev en väldigt hastig process att både anställa personal, iordningställa lokaler och samla kunskap kring det här eftersom vi inte har någon erfarenhet sen tidigare, säger biträdande rektor Martin Renhorn.

"Mötet har blivit mer glädjefyllt än vi kunnat förutse tror jag", säger biträdande rektor Martin Renhorn (t h). Här tillsammans med Sadeq Ibrahimi. Foto: Mikael Andersson

Börjat ha lektioner ihop

Men allt har rullat på och nu, snart ett år efter förändringen, har vi dykt in i klassrummet strax innan en engelskalektion ska börja. Det är lite glest bland bänkarna, några av eleverna är iväg på annat, och gruppen känns liten.

Engelska har förberedelseklassen för sig, tillsammans med en lärare. Men sedan några veckor tillbaka har Zia och hans klasskamrater en del lektioner tillsammans med skolans andra elever i årskurs nio. Något de är glada över.

– Det är svårt, men det funkar. Jag tror att vi hade kunnat blandas i ännu fler ämnen. När vi går i den vanliga klassen nu så är vi som en gäst, för vi har ju bara lektioner ihop några gånger i veckan, säger Sadeq Ibrahimi, även han från Afghanistan.

För även om folk är trevliga och hälsar i korridorerna så är det svårt att lära känna de andra eleverna, menar de. Själva har de lång väg hem från skolan och att hänga kvar efter skoltid gör de därför sällan. Men de är redo att ge det lite tid.

– Vi har ju precis börjat i de ordinarie klasserna, så att lära känna de andra är på gång, säger Said Abed Seddighi.  

"Vi har ju precis börjat i de ordinarie klasserna, så att lära känna de andra är på gång", säger Said Abed Seddighi (t h). Klasskamraten Arman Shakri bredvid. Foto: Mikael Andersson

"Kul med förändring"

Höglandet är ett homogent område vilket också avspeglar sig bland eleverna i Höglandsskolan. Men Said, Zia, Sadeq och de andra killarna i klassen å sin sida bor över hela Stockholm - från Vällingby, Rinkeby, Husby till Hammarby sjöstad.

Att man nu har fått in elever som inte bara kommer från Bromma är positivt, säger eleverna i klass 9A som hänger i en korridor i väntan på att lunchen ska börja.

– Det är jättekul med lite förändring och lite nya människor, säger Greta Nordebäck.

Att ha lektioner ihop funkar bra, menar de. Men de kan hålla med om att det kan vara svårt att lära känna de nya killarna utanför klassrummet. Nu satsar skolan på att ordna fler aktiviteter där eleverna kan mötas. Fritidsledaren Kaveh Pakjoo har precis dragit igång torsdagsfotboll i skolans gympasal efter lektionstid.

– Även de svenska eleverna kommer dit, alla elever är hungriga efter mötesplatser och då fokuserar jag på lek och kul, säger han.

Tillförordnade rektor Sandie Sandqvist är positivt överraskad över de nyanlända elevernas vilja att komma ut i de ordinarie klasserna. Här tillsammans med läraren Margareta Lundin (t h). Foto: Mikael Andersson

Stort engagemang

De nyanlända elevernas vilja att komma ut i den ordinarie klassen har överraskat personalen.

– Man hade kunnat tänka sig att det skulle finnas lite motstånd mot det, att man inte riktigt vill och vågar. Men så är det absolut inte, säger skolans tillförordnade rektor Sandie Sandqvist.

Även de ordinarie elevernas mottagande har varit över förväntan.

– Vi väntade oss att eleverna skulle vara välkomnande. Men mötet har blivit mer glädjefyllt än vi kunnat förutse tror jag. Engagemanget har varit stort för detta, säger biträdande rektor Mikael Renhorn.  

Ordnar aktiviteter för alla

Fritidsledare Kaveh Pakjoo anordnar flera aktiviteter runt om i Bromma tillsammans med killarna, till exempel filmvisningar och skridskoåkning. Flera av dem får gärna andra hänga med på, både svenskar och andra nyanlända.

På Facebooksidan "Kavehs fritid" utannonseras aktiviteterna.