Ny satsning ska ge Vallentunabarn ny energi

Barn i tvåan och sjuan har under hösten fått prova kostnadsfri sport och kultur under skoltid. I vår bestäms det om satsningen blir permanent.

  • Publicerad 12:03, 23 jan 2019

Kostnadsfri idrott och kultur på skoltid ska ge elever större lust att lära. Det är tanken bakom Vallentuna kommuns nya satsning som har rullat som ett pilotprojekt under hösten.

– Det är 800 elever som är aktiva i projektet varje vecka, det är en rätt mäktig siffra, säger Marie Ivarsson, som är samordnare för projektet.

Biblioteket, kulturskolan och 11 föreningar är med och har aktiviteter med elever på alla kommunala skolor, samt på Vittraskolan. Under hösten har det gällt elever i årskurs två och sju, men om projektet får fortsätta hoppas Marie Ivarsson att fler årskurser ska kunna ingå.

– Vår plan är att om det beslutas att vi får fortsätta lägga till årskurs tre nästa år och förmodligen även årskurs 8, säger hon.

"Positivt"

Strax innan jul var hon ute och intervjuade barn som deltog i aktiviteterna.

– Barnen har varit otroligt entusiastiska. Det har varit mycket positivt. Nu ska vi göra en utvärdering för att se hur det tagits emot. Den lämnar vi till barn- och ungdomsnämnden i mars och sedan får de ta beslutet.

Det stora bromsklossen har varit lediga lokaler. På många skolor är gymnastiksalar och klassrum redan uppbokade för schemalagda lektioner, vilket har gjort det svårt att boka in ytterligare verksamhet. En lösning har ibland varit att boka kommunens egna lokaler, men det betyder att eleverna behöver ta sig dit och det kräver personal.

– Lokaler har varit det största problemet och kommer fortsätta vara det framöver, särskilt som vi vill involvera fler föreningar i projektet. Alla föreningar har inte en egen lokal, säger Marie Ivarsson.

Så funkar det

Satsningen för elever i årskurs två heter LIKE, vilket står för lek, idrott, kultur ger energi.

Eleverna får aktiviteter under en 45 minuters period i veckan och får testa fyra olika aktiviteter under ett läsår.

Aktivteterna leds av personal från biblioteket, kulturskolan och de 11 föreningar som ingår i samarbetet. Personalen anställs av kommunen.

Fritidspersonal från skolan finns också med som stöd.

För elever i årskurs sju kallas satsningen Akademi. Här får eleverna själva ta sig till aktiviterna och välja vad de vill göra.

Alla aktiviteterna sker på skoltid och är kostnadsfria.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30