Foto: Mostphotos

Ny satsning ska öka tryggheten för gravida

Samma barnmorska från första kontakt till födsel. Det kommer erbjudas på Huddinge sjukhus i höst i pilotprojektet "Min barnmorska", rapporterar SVT.

  • Publicerad 10:33, 7 jun 2018

I ett nytt projekt på Huddinge sjukhus ska gravida få träffa samma barnmorska från inskrivning till födsel. 280 kvinnor per år ska delta i projektet som i första hand riktar sig mot förlossningsrädda.

– Jag hoppas att den här modellen kan sprida sig till resten av förlossningsenheterna, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd, till SVT.

Ett känt ansikte är tänkt att öka tryggheten, bland annat eftersom man inte behöver upprepa sin sjukdomshistoria.

Arbetssättet innebär att barnmorskorna måste vara i beredskap, vilket det inte finns en tradition av i Sverige sedan tidigare. Sex barnmorskor i två team ska ingå i projektet. Tanken är att den gravida kvinnan ska lära känna ett av teamen för att en barnmorska man känner alltid ska finnas tillgänglig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.