Åldern inget hinder. Visst går det att sätta en backside kickflip i Bredängs skatepark även om en börjar närma sig 40. Foto: Stillbild från Pushin Forty

Ny skejtfilm ska få 40-åringar att plocka upp brädan igen

Kan man fortfarande skejta och ha roligt när man närmar sig 40? Det vill Söderortsskejtarna Jakob och Anders visa – på fredag premiärvisas deras film Pushin Forty på klubben Bredäng Pop på Tarantella.

  • Publicerad 09:55, 17 jan 2018

– Vi tar fart mot 40 genom att göra det som vi tycker är allra roligast, säger Jakob Knutsson.

Han och polaren Anders Skau ligger bakom skejtfilmen Pushin Forty, som har sin premiärvisning på klubben Bredäng Pop på fredag. Att det blev just i Bredäng filmen visas först är ingen slump.

– Vi bor alla i närheten, jag i Västertorp och Anders i Älvsjö, så Bredängs skejtpark blir som en naturlig mötesplats för oss och våra kompisar. Det är en väldigt bra park och vi har filmat mycket där så det kändes bra att visa upp filmen där mycket av den har tagit form, säger Jakob Knutsson.

Böljande betong och sköna böjar – så bra är Vårby gårds nya skejtpark

Båda är småbarnsföräldrar och att hitta tid till skateboard är inte alltid det lättaste. Men de tycker definitivt att fler närmare 40-åringar borde plocka upp brädan igen.

– Det finns ju en hel del 40-åringar som åker fortfarande och även 50-åringarna i generationen över oss. Och det är väldigt kul att se. Men många faller tyvärr bort när de blir småbarnsföräldrar. Vi hoppas att den här filmen kan tagga fler att åka bräda och känna den glädjen igen, säger Anders Skau.

Men tröttnar man inte?

– Nej, det finns ju alltid potential till utveckling, man blir ju aldrig fullärd. Och så är det väldigt meditativt. När man åker bräda kan man bara fokusera på det, allt annat, hela vardagslivet försvinner ett tag och man kan rensa hjärnan lite.

Vilken är största skillnaden mellan att åka som 20-åring och som 40-åring?

– Dels så måste man underhålla kroppen mer för att orka skejta. Och så måste man tänka efter lite – när man var kring 20 kunde man ramla och slå sig och ta hårda fall på ett annat sätt. Nu känns det mycket mer, säger Anders Skau.

– Glädjen får ta över åkandet istället. Innovationerna och tricken får vi lämna till ungdomarna, säger Jakob Knutsson och skrattar.

Vad kan de som kommer på fredag förvänta sig?

– Se en skejtfilm som förhoppningsvis motiverar dem att bara åka ut och skejta. Och vi vill inspirera till en gör-det-själv-kultur: vill man göra något är det bara dra ut och filma, skejta, klippa ihop och musiksätta det efter bästa förmåga, säger Jakob Knutsson och fortsätter:

– Och så vill vi visa att det fortfarande går att ha kul och hänga med kompisar trots att man är tvåbarnsförälder och närmare 40.

Jakob och Anders vid ett av favoritställena: DIY-parken på Fruängensidan av Bredängs trafikplats. Foto: Stillbild från Pushin Forty

Bredäng Pop

Klubben Bredäng Pop arrangeras då och då på Tarantella i Bredäng centrum. Punk-, pop- och soul-musik är det som spelas mest och kvällarna till ära serveras även veganpizza och veganburgare på krogen.

På fredag är det dags för Bredäng Pop #6. Förutom premiärvisningen av Pushin Forty klockan 20, bjuds det på en Orup-timme klockan 18-19 och ett liveframträdande av bandet Farväl till ungdomen klockan 21.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.