Höga hus om utomhusbad. Här är den senaste bilden på hur Södra Värtan planeras se ut i framtiden. Foto: Stockholm Stad

NY SKISS: Så här blir stans nya bostadskvarter

Staden vill göra om Södra Värtan till ett nytt stort bostadsområde. Nu finns det nya bilder som visar vad som planeras.

  • Publicerad 09:00, 27 aug 2017

Vi har tidigare skrivit om att Södra Värtans hamn- och industriområdet ska förvandlas till 1900 nya lägenheter, förskolor, hotell, restauranger och ett offentligt utomhusbad. Det 22 hektar stora området ligger inom miljöstadsdelen Norra Djurgårdsstaden är snart ett steg närmare att bli verklighet.

– Jag är nöjd. Det har rullat på i bra hastighet och nu börjar vi närma oss färdigt förslag, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Stadens experter: "Bygg högre i Värtan – för barnens skull"

Ärendet ska upp i stadsbyggnadsnämnden nästa vecka. I samband med det presenteras en ny bild på hur området kan tänkas se ut.

Utomhusbad viktigt för områdets popularitet

Men det finns fortfarande några frågetecken. Ett sådan gäller det planerade utomhusbadets placering. Stora båtar trafikerar vattnet utanför och påseglingsrisken har varit en viktig aspekt.

– Det är en fråga som kommer fortsätta utredas efter hand. Det är viktigt att badet det inte krockar med båttrafiken. Samtidigt är ett fungerande bad viktigt för området. Det blir en målpunkt som lockar folk till området, säger Roger Mogert.

Om det i den fortsatta processen visar sig att badet inte kan placeras enligt ursprungsförslaget ska staden försöka hitta en annan yta inom området, då badet anses viktigt för områdets popularitet.

– Ett nytt utomhus bad är viktigt ur flera aspekter. Men inte minst som målpunkt i området, säger Roger Mogert.

Det högsta huset planeras bli 25 våningar högt och ligga nära kajpromenaden.

– Höga snygga hus och ett bad, det låter som en bra kombo, säger Roger Mogert.

Det här planeras:

✔ 1900 lägenheter

✔ 125 000 kvm kontor och handelslokaler

✔ 11 000 kvm nya parker och torg,

✔ 600 meter kajpromenad

✔ 2000 meter nya cykelbanor,

✔ 1600 meter nya gator,

✔ 600 meter ny boulevard (huvudgata)

✔ 5 stycken förskolor och totalt 26 förskoleavdelningar

✔ Skola? Nej, ingen skola planeras. Däremot kommer två nya skolor att föreslås i de kommande områdena Frihamnen och Loudden som också planeras bli bostadsområden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Nyheter ✓Har flera hundra hemma ✓Blev femma på VM ✓Löser den med fötterna Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.söndag 24/6 8:30

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17