Den 6 december kommer Fridays For Future att demonstrera i Rinkeby. Foto: Jana Eriksson

Ny skolstrejk för klimatet hålls i Rinkeby

Efter fyra stora demonstrationer i centrala Stockholm, med tiotusentals deltagare – nu kommer skolstrejken till Rinkeby.

  • Publicerad 11:21, 14 nov 2019

2018 började Greta Thunberg skolstrejka för klimatet. Ur hennes engagemang har Fridays For Future-rörelsen vuxit fram, där ungdomar världen över på fredagar demonstrerar för att sätta press på världsledarna. I Stockholm är nästa stora strejk planerad till 6 december, den här gången i Rinkeby.

– Vi funderade mycket efter vår förra strejk och kom fram till att vi vill visa att det finns ett stort engagemang i förorterna också, säger Isabelle Axelsson, organisatör i Fridays For Future Stockholm.

Fokus under strejken kommer att vara klimaträttvisa; ett begrepp som nämndes i Parisavtalet som Sverige skrev under 2015. Det innebär bland annat att rika länder måste ta ansvar för hur deras utsläpp påverkar folk i andra länder.

– Förutom det vet vi inte riktigt alla detaljer ännu, utan vi är i processen att bestämma allt. Förmodligen kommer vi börja gå från Rinkeby torg klockan 12, och gå till Spångadalen. Där kommer det vara en scen med tal och musik.

Rörelsen hoppas på en minst lika stor uppslutning som tidigare gånger.

– Vi försöker ta kontakt med influencers med kopplingar till området för att göra folk medvetna om att det kommer ske, vi har gått ut till skolor och vi pratar med organisationer. Målet är att så många som möjligt ska komma, säger Isabelle Axelsson.

Stockholm Direkt