Ny skulptur invigd på Odenplan

Nu gästas Odenplan av en filmskulptur som skildrar hemlöshet. Verket startar sin resa i Stockholm men ska sedan vidare till andra städer.

  • Publicerad 11:48, 2 nov 2018

Filmskulpturen Huset är gjord av konstnärerna Erik Pauser och Cecilia Parsberg och arkitekterna Haval Murad och David Martinez Escobar och ska spegla sprickor i det moderna samhället.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Skulpturen är formad som ett hus som håller på att sjunka ner i marken och undersidan består av en LED-skärm där det projiceras en kortfilm som heter "En plats i Europa". Filmen handlar om en undanskymd plats som blivit ett hem för arbetssökande migranter. Berättaren är Thomas som under tre år har haft sin sovplats under en lastbrygga och nu ska vräkas.

– Det har funnits ett missnöje med Odenplan och nu gör vi ett tillfälligt konstprojekt där. Verket handlar om utsatthet och är ingen "snäll" konst utan ganska tungt, både innehållsmässigt och fysiskt, säger Mårten Castenfors, museichef på Liljevalchs och fortsätter:

– För mig är det ett exempel på konstens frihet. Om två veckor ska jag inviga en gullig hundskulptur i Norra Djurgårdsstaden. Det är inte sämre, men det är en annan typ av konst. Det ena utesluter inte det andra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Verket står på Odenplan mellan 8 och 16 november, sedan ska det vidare ut i landet.

– Odenplan är ett publikt torg där många passerar. Jag hoppas att det här kommer få flanörer att haja till och tänka på hur det ser ut i samhället. Jag tror definitivt att det kommer väcka reaktioner, säger Mårten Castenfors.

"Huset" står på Odenplan 8-16/11. Foto: Stockholm Konst

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Stor rivning föreslås i City

Nyheter Nu avgörs striden om omstridda bygget Trots kritik från länsstyrelsen. Nu ska staden klubba planerna på att riva Passagenhusen i City och bygga ett nytt niovåningshus.onsdag 21/11 7:00

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00