Arkivbild. Tidigare gatuarbete i centrala Stockholm. Foto: Mostphotos

Ny sorts patrull ska granska gatuarbeten i Stockholm

Staden sätter in en ny patrull som ska kontrollera att alla gatujobb i Stockholm utförs på rätt sätt. Nu utreds möjligheten att ge patrullen mandat att stoppa otillåtna arbeten och beslagta material eller fordon.

  • Publicerad 15:20, 19 sep 2018

Att ta sig fram på och längs gatorna har varit en allt hetare potatis de senare åren. Staden har bland annat tillsatt en framkomlighetskommission, tillsammans med landstinget, och legat på för en lagändring så de kan ta ut mer pengar för mer störande arbeten.

Så ska trafikkaoset lösas i Stockholm

Nu går man vidare i kampen. Trafikkontoret kommer inom kort att tillsätta en ny tjänst, en ”strategisk trafikkoordinator”.

Moderaterna vill stoppa trafikkaoset i City – med en framkomlighetschef

Vad en sådan gör? Framförallt handlar det om att få till bättre samordning, koordinering och analysering av effekter av trafikarbeten och fatta ”medvetna framkomlighetsbeslut”, enligt Johanna Karlsson, enhetschef på trafikkontoret.

– Nästan vartenda arbete behöver göras, men vi vill kunna styra när och hur det ska göras bättre för att optimera både framkomlighet och kostnader, säger hon.

Patrullera

Ett annat nytt grepp är att man nu ska anställa två-fyra personer som ska ”patrullera” ute på fältet och kolla så att alla entreprenörer gör som det är sagt. Framförallt att de följer de så kallade ta-planerna, trafikanordningsplanerna, för hur arbetet och eventuella trafikomledningar ska gå till, vilket idag inte alltid sköts så bra. Planen är att projektet sätts igång nästa år och de ska också ha rätt att dela ut viten alternativt polisanmäla om entreprenörerna inte sköter sig eller upplåtelsen inte följs.

– Vi får jättemycket bra information från medborgarna via till exempel tyck till-appen. Det blir signaler att entreprenörerna inte sköter sig. Idag har vi fullt upp att handlägga alla ansökningar, på det här sättet kommer vi ha en mycket större chans att ha bättre koll så alla entreprenörer följer sina ta-planer men även att kolla hur upplåtelserna kring uteserveringarna fungerar, säger Johanna Karlsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Dessutom utreder trafikkontoret möjligheten att beslagta både material och eventuella fordon när man upptäcker otillåtna arbeten. Det kan till exempel röra sig om entreprenörer vars ta-plan gått ut men som sätter igång ändå.

– Precis som om någon har parkerat dåligt ska vi kunna beslagta materialet också, det är främst avskärmningar det handlar om för förhoppningsvis hinner vi uppmärksamma sådana arbeten innan de börjar gräva i gatan. Sedan får entreprenören lösa ut det precis som en felparkerad bil, säger Johanna Karlsson.