Nya siffror. I en ny undersökning går det att se hur stockholmarna trivs och varför. Foto: Sacharias Källdén

Ny statistik: Så tycker stockholmarna om sitt område

En ny undersökning av Novus visar att de som bor i innerstan generellt är väldigt nöjda med sin stadsdel – av olika anledningar.

  • Publicerad 09:55, 27 mar 2020

Totalt har 1058 stockholmare, varav 624 i innerstan, fått tycka till om sitt område och vad som är bäst med att bo där, i en ny undersökning av Novus.

Undersökningen visar att folk generellt trivs övervägande bra i innerstan. Sticker ut gör Kungsholmen och Östermalm där 97, respektive 95 procent har svarat ganska eller väldigt bra på frågan om trivsel. Därefter kommer Södermalm med 92 procent och Norrmalm/Vasastan med 89 procent.

Nöjda med naturtillgången

På frågan varför de trivs ligger tillgången till naturområden som största faktorn på alla stadsdelar utom Norrmalm, där man istället har svarat "bra utbud av restauranger", följt av "liv och rörelse" och "bra kulturutbud".

Den andra trivselfaktorn på Östermalm är tryggheten, som fått 63 procent av rösterna. Detta är också en hög faktor på Kungsholmen, där den fått 60 procent.

Alla stadsdelar utom Södermalm tycker dessutom att deras stadsdel har en "estetiskt tilltalande miljö" – särskilt Östermalmsborna.

Något som Östermalm har tagit upp som inte de andra har är att de, 62 procent, tycker deras stadsdel är "lugn och tyst".

Söder har bäst "atmosfär"

En annan faktor som sticker ut är på Södermalm där 45 procent anser att det är "människorna som bor där" som gör att de trivs.

Södermalm är också den stadsdel flest – 42 procent – av alla innerstadsbor har angett som den med bäst atmosfär.