Tesi Hajzeri arrangerar demonstrationen i Fittja nästa helg. Foto: Privat

Ny demonstration mot våldtäkter i Fittja

Reaktionerna på tingsrättens friande dom i våldtäktsfallet i Fittja fortsätter. Nästa helg ordnas en tredje demonstration i Fittja centrum. Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) håller tal.

  • Publicerad 11:34, 10 jan 2018

Kritiken mot den friande domen i fallet där fem män åtalades för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt fortsätter. I slutet av december hölls två demonstrationer i Fittja till stöd för den utsatta kvinnan.

Nästa helg ordnas ytterligare en i Fittja centrum. I skrivande stund har 581 personer svarat i eventet på Facebook att de ska närvara på lördag nästa vecka.

Kräver skärpta straff

Flera talare är klara, bland andra kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S).

– Det var här det hände, fallet som verkligen skakade om. Vi ska visa att det inte är okej att våldta och kräver att våldtäkter prioriteras högre av polis och rättsväsende, säger Tesi Hajzeri som är initativtagare till demonstrationen.

Fittjabor oroliga efter våldtäktsdomen

I eventet listas flera krav, bland annat kraftigt skärpta straff för våldtäkter, att grov våldtäkt ses som särskild händelse av polisen och får fria resurser och jurister som arbetar med sexbrott ska ha särskild kompetens.

– Det är så många frågor kring det här fallet, att polisen undersökte fel plats i flera månader, att telefonerna inte undersöks förrän nu och att tingsrätten väljer att tro på männen istället för kvinnan när ord står mot ord, säger Tesi Hajzeri.

Känner sig dömda på förhand

Utöver demonstrationerna är en namninsamling till stöd för den utsatta kvinnan uppe i över 107 000 underskrifter.

I veckan gick två av de våldtäktsåtalade ut i en stor intervju i DN. De säger att de köpt sex av kvinnan men inte våldtagit henne och att de känner sig dömda på förhand. "Folk kollar på mig som om jag vore ett monster", sa en av männen i intervjun.

Våldtäktsanklagade männen i Fittja: ”Vi är redan dömda”

– Demon ska hållas rent från anklagelser mot dem, vi demonstrerar mot rättssystemet. Det är där det brister. Våldtäkter kan fortsätta för att det inte blir några konsekvenser. Det är det vi ska fokusera på, säger Tesi Hajzeri.

Demonstrationen har nolltolerans mot rasism.

– Det har kommit många rasistiska åsikter i samband med det här men det har inte med saken att göra, säger hon.

Domen är överklagad

Samma dag hålls en demonstration i Malmö, som har skakats av flera överfallsvåldtäkter den senaste tiden.

– Vi vill att regeringen ska lyssna på oss nu. Det här berör hela landet. Inte bara Fittja eller Malmö. Att kvinnor ska känna sig så osäkra i Sverige 2018 är helt oacceptabelt, säger Tesi Hajzeri.

I veckan lämnade åklagare Markus Hankkio överklagandet av tingsrättens friande dom mot de fem män som stått åtalade för en gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja. Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz gav besked om att även hon kommer att överklaga.

Åklagaren överklagar domen i våldtäktsfallet

Överklagandet skickas till hovrätten den 16 januari.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.