Väckt ont blod. Den nya skolan är försenad. Så här är det tänkt att se ut, med den nya byggnaden ihopbyggd med brandstationen framför. Foto: Tengbom/Stockholm stad

Ny stor skola i Kransen försenas ännu mer

900 elever väntar på en ny skola. Nu får de vänta ytterligare ett år då allt har försenats på grund av stadsbyggnadskontorets långa handläggningstider. Och längre kan det bli – om grannar fortsätter att överklaga bygget.

  • Publicerad 16:10, 29 nov 2018

Först sa man december 2020. Sedan maj 2021. Och nu, i sin senaste rapport, räknar staden med att skolan står färdig i juni 2022.

Det handlar alltså om en skola i Midsommarkransen för 900 elever, från förskoleklass till sexan plus grundsärskola. På platsen står idag en gammal nedlagd brandstation, som kommer att byggas ihop med skolan vid korsningen av Bäckvägen och Tellusborgsvägen. Men det här har fått många engagerade bevarare i området att se rött.

Helt klart: Nu byggs nya skolan i Kransen

För ett år sedan avslogs dock alla överklaganden och detaljplanen gick igenom. Nu gäller nästa etapp själva bygglovet för kvarteret Brandstegen, som projektet heter. För det krävs en nybyggnadskarta.

Den fick Sisab, kommunens bolag som sköter alla skolfastigheter, i juni 2018, varpå man skickade in ansökan till stadsbyggnadskontoret. Och där har det fastnat i över ett halvår på grund av kontorets långa handläggningstider.

I sin färska lägesrapport skriver Sisab att det är risk att det justerade målet 2022 flyttas fram ytterligare om människor nu överklagar även bygglovet.

Väcker starka åsikter

Just nu sitter Sisab och väntar på sitt bygglov, som beräknas dyka upp i början av nästa år. Efter det är det en viss överklagandetid som gäller innan det till slut går igenom.

– Tyvärr händer sånt här ofta rent generellt i Stockholm och inte bara i Midsommarkransen. Det blir så när vi bygger skolor i områden som redan finns. Då finns det ofta starka åsikter kopplade till projektet, många negativa men också positiva, och det blir lätt långa processer. Men vi vill såklart gärna bygga så snart vi kan. Den här skolan behövs, säger Jacob Landin, kommunikationschef på Sisab.

Om allt går som tänkt blir det byggstart oktober 2019. På platsen står idag skolpaviljonger som ska flyttas, samt andra mindre byggnader som ska rivas.

Kransens skola blir dubbelt så stor

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Skolan kommer att ligga i korsningen av Tellusborgsvägen och Bäckvägen. Så här är den tänkt att se ut från baksidan Foto: Tengbom/Stockholm stad