Påverka. Många stockholmare samlades 15/3 under förra globala klimatstrejken. Clara, Nathalie och Johanna var några av dem. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Ny stor skolstrejk i City med Greta Thunberg

Snart är det global skolstrejk för klimatet igen. Med Greta Thunberg i spetsen kommer elever att tåga från Humlegården till Kungsträdgården där flera artister uppträder nästa fredag.

  • Publicerad 11:57, 15 maj 2019

Fredag 24 maj har ungdomsrörelsen Fridays For Future på nytt utlyst en ny global skolstrejk för klimatet, Global Strike For Future. I Stockholm är det samling i Humlegården vid 11.30 och sedan avgår man mot Kungsträdgården där det blir tal och artistuppträdanden.
Redan nu har engagerade på 136 platser runt om i Sverige anmält att de arrangerar klimatmanifestationer samma datum. Enligt Fridays for future räknar de med att liknande strejker kommer att hållas på tusentals platser runt om i världen under samma dag.

– Vi står inför en existentiell kris, den största krisen mänskligheten någonsin stått inför. Men den har ignorerats i decennier och fortsätter att ignoreras och vi unga accepterar inte det längre. Därför strejkar vi. Vi kämpar för vår framtid och vi kommer inte att ge upp, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande.

Den globala skolstrejken äger rum två dagar före EU-valet i Sverige.

– EU släpper ut cirka tio procent av världens sammanlagda utsläpp, men då har man inte räknat med alla utländskt producerade varor som européer konsumerar, säger Isabelle Axelsson från Fridays For Future i pressmeddelandet.

Här klimatstrejkar tusentals elever i City

Förra gången det var global skolstrejk, 15 mars i år, var StockholmDirekt på plats och tusentals elever skolkade från skolan och tågade då från Sergels torg till Mynttorget.

– Som Greta säger, att strunta i skolan, det drabbar ju bara mig. Men klimatet, det drabbar ju alla. Det drabbar mina barn, mina barnbarn och alla framtida generationer också, sa Vera, 15 år från Södermalm, till tidningen då.

Program den 24/5

11.30 Samling i Humlegården för alla som vill gå med i marschen

12.00 Marsch från Humlegården till Kungsträdgården

13.00 Programmet på scen i Kungsträdgården börjar

Det blir tal av Greta Thunberg, klimatforskarna Douglas Nilsson och Frida Bender från Bolin Centre for Climate Research och skolstrejkare från Fridays For Future. Dessutom blir det liveframträdanden med Astrid S, Molly Sandén, Jireel, Lamix, Danny Saucedo och Annika Norlin.

 

Visa merVisa mindre