Julian Reisz, Joakim Rytterborn och Owe Pettersson, vd, på Plantagon.

Ny stor stadsodling i källare på Kungsholmen

Pak choi, sallad och örter. I början av nästa år tar en stadsodling plats i en källare på Kungsholmen. Nu står det klart att det även blir en pop up-butik där man att kan köpa lokalodlade grönsaker.

  • Publicerad 11:55, 11 dec 2017

I det som tidigare var Dagens Nyheters tidningsarkiv, tre våningar under marken i Marieberg, bygger företaget Plantagon en anläggning för att kunna odla cirka 70 ton grönsaker om året, alla årstider. Något som StockholmDirekt har skrivit om tidigare.

Nu kan Kungsholmsborna själva vara med och investera i projektet via en crowdfunding-kampanj som pågår fram till den 14 januari.

Golvytan i källaren är cirka 300 kvadratmeter men man kommer att utnyttja hela rummens volym.

– Vi använder en speciell teknik och odlar vertikalt för att maximera odlingsytan. Vi kommer att odla alla typer av bladörter sallader, pak choi och kål. Vi kommer inte att kunna odla potatis eller morötter, säger Julian Reisz som jobbar med Plantagon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Enkelt förklarat odlar vi i en sluten miljö, som i en flaska med kork på. Ingen ohyra eller smittoämnen kan nå plantorna och därför behöver vi inte använda bekämpningsmedel, säger Joakim Rytterborn på Plantagon.

Idén är att odla storskaligt i stadsmiljö.

– 2050 kommer 70 procent av världens befolkning att bo i städer och det finns inte tillräckligt med land att odla mat. Vi gör det här för att slippa utsläpp från transport och kunna erbjuda ett hållbart lokalt alternativ till att importera från till exempel Spanien, säger Julian Reisz.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Företaget har redan samarbete med lokala matbutiker och restauranger på Kungsholmen och kommer själva att ha en liten pop up-butik inne i DN-skrapan.

Såhär går det till

"Frön sås i rotkuber och får gro några dagar.

Därefter flyttas rotkuberna till en barnkammare där de får ljus och näring i ca två veckor. Plantan har då etablerat sig, fått fina rötter och man börjar se vad plantan ska bli när den blir stor.

Rotkuberna planteras nu i torn med ett speciellt återanvändbart odlingsmedium. Avståndet mellan plantorna är ca 15 cm. Tornen sätts sedan i en vagn och rullas in i växthuset. Näringsrikt vatten droppar och rinner ned i tornet och ger växtens rötter vad de behöver. Ljus från högeffektiva LED-lampor gör att fotosyntesen får plantan att växa. Koldioxid som är plantans viktigaste byggsten kommer från utandningsluften från personalen på ett kontor i huset. Syret som plantorna tillverkar förs tillbaka till huset.

Efter tre veckor skördar vi och samtidigt planteras en ny liten planta i tornet och processen startar om igen."