JA FAST NEJ. Ja till sommargågata - nej till bargata, tycker flera Södermalmsbor. Anna Rohlin Larsson bor granne med Baras Bar och vill att storleken på uteserveringarna ska minska. Foto: Josefine Thureson Kämpe.

Ny strid om Skånegatan som sommargågata

Inför årets säsong blossar striden om Skånegatan upp igen. Ena sidan skriker "Ingen bargata 2019", den andra tycker "Mer sommargågata". Nu tar nej-sidan strid mot ansvariga politiker.

  • Publicerad 11:35, 13 feb 2019

Förra sommaren var det många gator i Stockholm som gjordes om till sommargågator. Skånegatan på Södermalm var en av dem. Det innebär att gatan stängdes av för biltrafik och att krogarna kunde utöka sina uteserveringar.

Trots kritiken – bilfritt igen på Skånegatan

Nu pekar allt på att det blir sommargågata här i år igen, men beslutet klubbas officiellt i trafiknämnden på torsdag.

Mest bartäta gatan i stan

Skånegatan är en av de mest bartäta gatorna i stan och flera som bor här ser tillbaka på sommaren 2018 som en period av sicksack mellan fulla människor, nerkräkta trottoarer, skrik, krossat glas och sipprande rök genom fönstren. Däribland Anna Rohlin Larsson som är granne med Baras Bar och mamma till Olle, 5 år och Ebbe, 10 år.

– Stadens politiker har ett ansvar för trygga boendemiljöer och det känns inte tryggt när mina barn tycker det är obehagligt att gå några meter till Ica själva. De tyckte att det var obehagligt med alla fulla människor, berättar hon.

Här är alla sommargågator i Stockholm 2019

– Jag gillar också att sitta på uteserveringar och dricka öl, det är inte det. Jag har valt att bo i stan just för att jag gillar liv och rörelse och jag vet att det betyder att det låter lite mer. Men uteserveringarna måste kunna bli lite mindre, tycker Anna Rohlin Larsson.

Hon poängterar att om man ska ha en sommargågata så ska det finnas något för alla målgrupper, även barnfamiljer. Inte bara vara en "bargata".

"Vi blir tvungna att flytta"

En annan person som bor precis ovanför där det var som allra värst i somras har hört av sig till oss och vill vara anonym.

– Det var rök i hela lägenheten. Under hela sommaren har vi fått stänga av den delen av lägenheten som är mot gatan, eftersom det inte går att vara där. Mina barns sovrum är där och de kan ju inte sova. Det är värsta livet fram till ett och vi måste ju kunna leva och andas utan att det är passiv rökning. Det är helt absurt. Det sups och sjungs Hammarbysånger. Alltså det är en sån ljudnivå... Det är helt sjukt.

Om inget görs kommer familjen välja att flytta, berättar Södermalmsbon.

Stockholms stad har samlat in synpunkter på sommargågatorna via enkäter som delats ut till närboende och företag. Svaren och möten med krögare och handlare kommer vara vägledande för sommaren.

6 av 10 vill ha sommargågata

Enkäten från Skånegatan visar att majoriteten, 60 procent, vill ha en sommargågata här även i år. En av dem är Erik Scheller som tycker det är bra att det blir mindre utsläpp från bilar och att sommargågatan ökar livskvalitén.

– Det är en trevligare, öppnare gata där fler människor rör sig och mindre bilar rör sig. Det tycker jag är positivt. Jag har gärna mer sommargågata och inte mindre, säger han.

Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) säger att de kommer göra justeringar av sommargågatan.

– Exakt vilka förändringar det blir vet jag inte, men det är i alla fall en tydlig signal från min sida att försöka möta de synpunkter som finns och göra det bättre.

Varför har inte boende bjudits in till era möten med krögare och handlare?

– Vi har fått in dem synpunkterna via enkäten, mejl och samtal. De synpunkter vi har fått in har vi tagit till oss, säger Daniel Helldén (MP).

Så svarar Skånegatan på enkäten

Skulle du vilja att gatan var sommargågata även i framtiden?

Ja (60%) Nej (35%) Vet ej (5%)

Vad skulle du vilja ha mer respektive mindre av jämfört med sommaren 2018?

Plats för uteserveringar:

Boende

Mer plats (16%) Bra som det var sommaren 2018 (31%) Mindre plats (53%)

Företag

Mer plats (33%) Bra som det var sommaren 2018 (37%) Mindre plats (30%)

Jag störs inte av ljud från gatan

Positiva (46%) Neutrala (8%) Negativa (46%)

Gatan är en trygg plats kvällstid

Positiva (69%) Neutrala (7%) Negativa (24%)
 

Totalt har 191 personer svarat på enkäten som gick ut till berörda boende, företag och fastighetsägare.

De enkätfrågor som är relevanta för artikeln har tagits med här. Enkäten innehåller totalt 29 frågor.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre