Igår höll Josette Bushell-Mingo ett invigningstal och Dagem Sharew Befekadu läste ett utdrag från en föreställning. Fram till och med helgen anordnas olika scenframträdanden, Foto: Evelina Hertz

Ny teater ska ge afrosvenskar en röst på scenen

En teaterscen med berättelser från den afrikanska kontinenten för all publik. Det är tanken bakom nya teaterkompaniet The National Black Theatre of Sweden som nu flyttat in i Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

  • Publicerad 16:18, 14 nov 2018

Josette Bushell-Mingo är konstnärlig ledare för The National Black Theatre of Sweden (NBTS) som flyttar in på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby. Foto: Urban Jörén

Det är tisdag och inne på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby vibrerar känslorna i takt med musiken. Det är dags att lansera teaterkompaniet The National Black Theatre of Sweden som nu har flyttat in. Syftet är att skapa en teaterscen med berättelser från afrikanska kontinenten för all publik.

Och bland publiken märks det att NBTS fyller ett stort tomrum.

– För mig är NBTS en plattform för att visa fantastisk afrikansk teater och scenkonst från den afrikanska diasporan. Tack till alla som kom före oss kämpade i många år för att vi skulle kunna göra det här, säger Josette Bushell-Mingo, i sitt invigningstal.

Hon är konstnärlig ledare, eller arkitekt som hon hellre vill kallas, för projektet.

Tänkt tanken länge

Redan 1968 grundades den amerikanska motsvarigheten i Harlem, New York. Det finns även andra liknande teatrar i England, Frankrike och Finland. Josette Bushell-Mingo berättar att hon länge tänkt tanken att starta igång något liknande i Sverige men att det har tagit tid att våga.

– Men rädsla är en bra drivkraft. Jag var inte rädd för att misslyckas men jag var rädd för att jag inte skulle kunna bära upp det här på det sätt som jag ville att det skulle bli, säger Josette Bushell-Mingo.

Under lanseringsveckan sker aktiviteter i Vällingby varje dag. Bland annat visas föreställningar, det hålls workshops och "readings" från pjäser. Allt med koppling till den afrikanska diasporan.

Efter lanseringsveckan kommer alltså NBTS ha Vällingby som sin hemvist. Något Olof Hansson, konstnärlig ledare i Vällingby, är glad för.

– Vi ser det här som ett jätteviktigt komplement och hoppas att det ska göra att ännu fler känner sig välkomna hit till oss, säger han.

Även Josette Bushell-Mingo säger att hon är väldigt glad att de flyttar in just i Vällingby.

– Vällingby påminner mig om min uppväxt. Här finns alla nationaliteter, språk och kulturer. Och mitt i allt står Kulturhuset och finns till för alla som bor här, säger hon.

Nu pågår planeringen av repertoaren för de kommande tre åren. Josette Bushell-Mingo har många drömmar –  en är att visa en pjäs från varje afrikanskt land.

– Fram tills nu har det dröjt flera år mellan varje produktion men jag vill att det ska visas nya föreställningar hela tiden, säger hon.

NBTS kommer även att dela ut ett stipendium till regissörer, manusförfattare och andra som främjar den afrikanska diasporan. Stipendiet är grundat till minne av skådespelaren och regissören Kudzai Chimbaira, som avled i början av året. Hösten 2019 beräknas första ansökningsperioden dra igång.

Det här är the National Black Theatre of Sweden

Kommer både sätta upp nya föreställningar och klassiker, en per vår och höst.

Lanseringsveckan finansieras av Stockholms Stad och sker i samarbete med flera partners, som Afrosvenskarnas riksförbund, Etnografiska museét, Svenska Ambassaden och Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby.

Mer info om veckan finns på Kulturhuset Stadsteatern Vällingbys hemsida.

Mer info om NBTS hittas på nationalblacktheatre.se.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt