Farsta Simhall. Foto: Maja Brand

Ny teknik testas på Farsta simhall

Staden ska sätta upp solceller på taket på Farsta simhall och samtidigt testa något helt nytt – nämligen lagra energin som skapas, i batterier.

  • Publicerad 16:40, 13 jun 2018

Att använda solceller för att skapa miljövänlig el är inget nytt i staden, det som däremot är nytt är att lagra energin som uppstår med hjälp av batterier. Det tänker man försöka göra på Farsta sim- och idrottshall.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I höst startar ett projekt där det här ska testas.  

– Det gör att man kan lagra energi när man inte har behov av alltihop direkt och använda det senare. När man har enbart solceller måste energin användas direkt, alltså när solen skiner, säger stadens projektledare Yassine Kazi-Tani.

Lägre elnota på sikt

1 300 kvadratmeter solcellsplattor kommer att spikas upp på Farsta simhalls tak. De kommer att generera cirka 190 MW-timmar energi per år, enligt Yassine Kazi-Tani, vilket motsvarar elförbrukningen för cirka 50 medelstora lägenheter.

Alltihop kostar cirka 3,5 miljon kronor och energin som lagras ska kunna användas i simhallen.

– I bästa fall kan energin från solcellerna täcka cirka 15 procent av elanvändningen för simhallen. Så långsiktigt ska det spara pengar år staden. Sedan är det ju miljövänligt också, säger Yassine Kazi-Tani.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ungefär så här kommer solcellerna på Farsta simhall ser ut. Bilden är tagen på Skärholmens simhalls tak. Foto: Stockholm stad

Snart kan du dricka vin på Ica i Älvsjö

Nyheter Matbutik i Långsjö satsar på bistro Snart behöver inte Älvsjöborna åka till Liljeholmen för att ta ett glas vin i mataffären. Runt midsommar drar Ica-butiken på Svartlösavägen igång sin egen bistro.tisdag 21/5 19:00

Brandförsvaret varnar: Kasta inga fimpar!

Nyheter ✓Vita luddet är lättantändligt och gör att elden sprider sig fort ✓30-tal markbränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08