Farsta Simhall. Foto: Maja Brand

Ny teknik testas på Farsta simhall

Staden ska sätta upp solceller på taket på Farsta simhall och samtidigt testa något helt nytt – nämligen lagra energin som skapas, i batterier.

  • Publicerad 16:40, 13 jun 2018

Att använda solceller för att skapa miljövänlig el är inget nytt i staden, det som däremot är nytt är att lagra energin som uppstår med hjälp av batterier. Det tänker man försöka göra på Farsta sim- och idrottshall.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I höst startar ett projekt där det här ska testas.  

– Det gör att man kan lagra energi när man inte har behov av alltihop direkt och använda det senare. När man har enbart solceller måste energin användas direkt, alltså när solen skiner, säger stadens projektledare Yassine Kazi-Tani.

Lägre elnota på sikt

1 300 kvadratmeter solcellsplattor kommer att spikas upp på Farsta simhalls tak. De kommer att generera cirka 190 MW-timmar energi per år, enligt Yassine Kazi-Tani, vilket motsvarar elförbrukningen för cirka 50 medelstora lägenheter.

Alltihop kostar cirka 3,5 miljon kronor och energin som lagras ska kunna användas i simhallen.

– I bästa fall kan energin från solcellerna täcka cirka 15 procent av elanvändningen för simhallen. Så långsiktigt ska det spara pengar år staden. Sedan är det ju miljövänligt också, säger Yassine Kazi-Tani.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ungefär så här kommer solcellerna på Farsta simhall ser ut. Bilden är tagen på Skärholmens simhalls tak. Foto: Stockholm stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Analys: M och MP – en knepig kärlekshistoria

Krönika ✓Sexismanklagelser ✓Härskartekniker ✓Plågsamt dålig stämning Kommer smekmånaden att vara i fyra år, eller kan gammalt groll mellan M och MP få det att börja gunga, skriver redaktionschef Hampus Jarnlo om Stockholms nya grönblå styre.lördag 20/10 9:00