Ny tingsrätt ska bli landmärke

Attunda tingsrätt i Sollentuna ska expandera stort. Ett omkring 15 våningar högt hus planeras byggas intill den nuvarande tingsrätten. Med bland annat nya säkerhetssalar kan Sollentuna bli en resurs för hela Rättssverige.

  • Publicerad 14:52, 26 nov 2015

”Betydelsen av den här platsen
kommer att öka.”

Mellan Attunda tingsrätt och stråket ner till pendeltåget finns idag en grusplan som används som parkering. Nu presenteras långt gångna planer för vad marken ska användas till. Attunda tingsrätt kommer att byggas ut ordentligt och kvarteret är tänkt att få ett rejält lyft.

Planerna omfattar en omkring 15 våningar hög byggnad med 15 000 kvadratmeter bebyggd yta. Tingsrätten kommer att använda drygt två tredjedelar av fastigheten. Resten kommer att hyras ut till andra hyresgäster och på markplan kommer publika lokaler att finnas med butiker, restauranger och annan service. Ett torg ska också finnas med tanken att skapa öppnare ytor än vad som finns idag.

Ett rättscentrum innebär att häkte, polis, domstol och åklagare finns på samma plats. I Stockholmsområdet finns tre sådana: i Flemingsberg, Stockholm och här. Efter byggnationen kommer Sollentunas att bli ett än mer betydelsefullt rättscentrum i regionen.

– Betydelsen av den här platsen kommer att öka. Det kommer att finnas viktiga resurser här för hela regionen och resurssalar och säkerhetssalar som kan utnyttjas från hela landet vid större mål, berättar Henrik Lindekrantz hos fastighetsägaren Vacse.

De nuvarande lokalerna är för små, trots att den nya tingsrätten byggdes för fem år sedan.

– Vi växer. När vi flyttade hit var vi 80 medarbetare. Nu är vi 125. Så vi har behövt hyra in oss i polishuset och har vissa medarbetare som sitter där. Vi får se till att få det att fungera under tiden det byggs, men vi är väldigt glada att det är på gång, säger Charlotte Backryd, administrativ direktör på Attunda tingsrätt.

Byggnaden i sig är minst sagt speciell, och det är tanken. En arkitekttävling utlystes och bilderna som nu presenteras är utifrån det vinnande bidraget.

– En viktig del har handlat om att hitta en estetisk utformning som vi och kommunen är nöjda med. Vi har haft fokus på att bygga ett hus som kan utgöra ett landmärke och som är tilltalande, säger Henrik Lindekrantz.

De senaste åren har Malmparken ofta debatterats inom politiken i kommunen. Under kommunfullmäktiges senaste sammanträde lyftes frågan igen från Socialdemokraterna: när ska Malmparken egentligen rustas upp? Thomas Ardenfors (M), menar att det här projektet utgör den sista pusselbiten för att det ska hända.

– Vi har velat ha koll på vilka aktörer som kommer in runt om för att kunna ta ett tag kring hela området. Nu har en viktig pusselbit fallit på plats. Nu kommer vi att ge i uppdrag att utreda hur Malmparken kan få ett lyft. Vi kommer att bjuda in till ett dialogmöte om det i vår.

Innan byggnationen kan påbörjas måste planerna formellt godkännas av kommunfullmäktige. Projektering har påbörjats. Tidigast byggstart skulle kunna vara om ungefär ett år. Byggnaden kan stå färdig om tre och ett halvt år enligt planeringen.

Mer Projektet

Marken där den nya Tingsrättsbyggnaden planeras är en av de två kvarvarande obebyggda byggerätterna i området. Efter detta projekt finns alltså en byggrätt kvar. Vad som ska finnas på den är ännu inte klart.

Bolaget Vacse, som är inriktat på långsiktigt ägande av samhällsfastigheter med offentlig verksamhet, har förvärvat marken.

Om tre och ett halvt år beräknas den nya tingsrätten, med bland annat säkerhetssalar, stå färdig.

Till våren planeras ett diaglogmöte om Malmparken. I samband med det här projektet ska ett helhetstag tas kring kvarteret, och en efterlängtad upprustning av Malmparken kommer alltså bli av.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tonårsflickor misshandlade jämnårig

Nyheter Sex flickor, varav flera bor i Sollentuna, har nu dömts för en misshandel som inträffade för drygt ett år sedan.måndag 22/10 15:00

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37

Ingen skattesänkning i blågröna landstinget i Stockholm

Nyheter LISTA: Fler löften från Alliansen och Miljöpartiet I dag presenteras den nya koalition som ska styra landstinget i Stockholm de kommande fyra åren.måndag 22/10 10:42