I det här huset, intill förskolan Backstugan, tänker landstinget öppna en sprututbytesklinik för narkomaner. Foto: Sacharias Källdén

Ny tung kritik mot sprututbytet

Liberalerna i landstinget tänker inte ändra sig om en sprutklinik vid Gullmarsplan. Men KD-politikern Margaretha Åkerberg vill att Allianspartierna tänker om.

  • Publicerad 17:38, 13 dec 2017

Kritiken är omfattande, från de lokala politikerna i Enskede-Årsta-Vantör, Alliansen internt och föräldrar som har barn på förskolan som ligger intill. Men det här får inte Liberalerna i landstinget – som har ordförandeposten i beslutande nämnd – att backa. De vill ha ett sprututbyte vid Gullmarsplan.

Varför kräver ni inte att fler platser utreds?

– Vi kommer inte hitta en plats där grannarna jublar, så är det, och vi stöttar förvaltningen i det här. Vi politiker kan självklart påverka valet av plats om vi vill, men det är inte aktuellt att gå in och detaljstyra i det här fallet, äger Anna Starbrink, (L), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

En barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, BUP, ligger i samma hus, är det lämpligt?

– Vi har gjort bedömningen att det inte kommer att vara ett problem eftersom de inte kommer att ha samma ingång som de som ska hämta sprutor.

KD-politiker vill stoppa beslutet

Margaretha Åkerberg, KD-politiker i hälso- och sjukvårdsnämnden och Årstabo, vill få Allianspartierna i landstinget att tänka om.

– Gullmarsplan är redan idag tungt belastat, med kriminalitet och droger, och en sprutklinik där skulle dra till sig ännu mer människor med den här typen av problem, säger hon.      

– Hellre att man lägger kliniken i Slakthusområdet, där det finns lokaler som skulle kunna passa, tillägger hon.  

Hon vill få både sitt eget parti i landstinget och övriga Allianspartier att tänka om i frågan, som ska upp för beslut på tisdag 19 december.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Egentligen handlar beslutet om en förlängning av avtalet med Beroendecentrum Stockholm, som driver sprututbytet på Kungsholmen, men i handlingen nämns att man avser att öppna ytterligare en klinik vid Gullmarsplan nästa år.

Vänsterpartiet vill att beslutet om placeringen av sprututbytet återremitteras och att förvaltningen, i samråd med berörda parter, hittar en mer lämplig lokal.

– Om delen om att sprututbyte ska återremitteras samlar majoritet, måste frågan utredas ytterligare, säger Birgitta Sevefjord, (V), som sitter i beredningen för folkhälsa och psykiatri i landstinget. 

M tänker rösta för förslaget i stort, men lägger ett särskilt uttalande där de kritiserar sprututbyte generellt, och C kommer att bifalla förslaget i sin helhet. Hur KD, MP och S tänker besluta på tisdag har tidningen inte fått något svar på.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Politiker sågar sprututbyte vid Gullmarsplan

Nya sprututbytet blir granne – med förskola

Här får Stockholm ny klinik för sprututbyte

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand i Nackareservatet

Nyheter Tidigare släckt brand har blossat upp igen Räddningstjänsten är just nu på väg till Brotorp i Nackareservatet sedan en tidigare släckt brand i området har tagit fart igen. Omfattningen är ännu oklar men en rökpelare sträcker sig upp i luften.torsdag 19/7 13:59

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17