INSPELNING. Serien handlar om kärlek, vänskap, identitet, kultur, klass och religion. Foto: Play & Rewind Stockholm

Ny ungdomsserie ska slå hål på fördomar

Genom att låta ungdomar från olika förorter göra tv av sina egna upplevelser vill skaparna bakom serien Play & Rewind slå hål på fördomar. Förra helgen kom turen till Husby.

  • Publicerad 15:40, 29 nov 2019

Det är en livad fredagskväll inne på Folkets Husby. Här ska snart hela gänget bakom ett avsnitt av ungdomsserien Play & Rewind samlas för att diskutera det sista inför helgens inspelningar, och en efter en droppar deltagarna in med uppspelta blickar. Att något stort ska hända går inte att ta miste på.

Hjärnan bakom det hela tillika exekutiva producenten, Filson Ali, hälsar glatt på alla som kommer genom dörren. Efter tio år som filmskapare i New York återvände hon för ett par år sedan till Sverige, för att påbörja arbetet med serien.

– Jag fick idén från min egen uppväxt, i Araby i Växjö. Jag vet att det finns otroligt många historier i förorterna som aldrig får skildras på ett rättvist sätt. Tanken med serien är att låta ungdomar från dessa platser berätta om sina upplevelser, tankar och känslor utifrån sina egna premisser, säger hon.

SERIESKAPARE. Daniel Bezares och Filson Ali vill slå hål på fördomar mot förorten. Foto: Emma Löf Hagström

Kärlek, vänskap, identitet

Exekutive co-producenten Daniel Bezares tillägger:

– Serien handlar om kärlek, vänskap, identitet, kultur, klass, religion och andra saker som de medverkande vill ta upp och lyfta fram. Man kan säga att vi har en primär och en sekundär målgrupp; ungdomarna själva och sedan publiken.

Play & Rewind har tidigare spelats in i just Araby och även i Malmö. Sammanlagt ska de producera runt tio fristående avsnitt, och målet är att fortsätta i Latinamerika och Afrika, där de båda serieskaparna har rötter.

– Vi slår ner på olika platser och hittar lokala ungdomar som vill delta. Film är ett väldigt bra sätt att berätta en historia på, och vi vill bidra med rätt verktyg så att ungdomarna kan få möjlighet att göra det. Målet är att påverka bilden av de här områdena till en mer mänsklig sådan, folk ska inte bara bli matade av inkorrekta fördomar, säger Filson Ali.

Sedan augusti har Play & Rewind planerat för inspelningarna i Västerort. Med hjälp av den Husbybaserade podcasten Galdem A Talk spred de ordet om att de sökte personer som var intresserade av filmproduktion eller skådespeleri.

Egna perspektiv

Genom en rad workshops har ensemblen på runt 20 personer sedan fått lära sig mer om filmproduktion, att hantera kamera, klippa, skådespela, skriva manus, och framför allt: att berätta historier från sina egna perspektiv, och paketera allt till ett serieavsnitt.

– Jag har fått nya kunskaper som jag inte ens visste att jag behövde; att minsta lilla ljud eller vinkel spelar en extremt stor roll när det kommer till film, säger deltagaren Hakiim Mohamed Ali.

– Det har varit intressant eftersom vi byggt upp karaktärer som vi tillskrivit vissa egenskaper, men sedan har det visat sig att alla haft väldigt olika syn på karaktärerna. Det visar att man har väldigt olika perspektiv på saker och ting, säger deltagaren Sheyma Isse.

PLANERAR. Sheyma Isse, Nada Yussuf, Yohannes Frezgi, Hakiim Mohamed Ali, Fatima Yussuf och Dana Bektemissova diskuterar det sista inför inspelningen av serien. Foto: Emma Löf Hagström

Ingen Denzel Washington

Att skådespela har varit svårare än förväntat.

– Man kanske hade trott att man var Denzel Washington, men fått det svart på vitt att så tyvärr inte var fallet, säger Hakiim Mohamed Ali, och gruppen bryter ut i skratt.

Ungdomarna kommer själva att få se en förhandsvisning av avsnitten när de är klara, och om allt går som planerat kommer Play & Rewind sedan ha premiär för allmänheten nästa år.

– Det ska bli spännande att se hur hårt arbete med blod, svett och tårar faktiskt kan förvandlas till något konkret. Att få se resultaten, säger deltagaren Dana Bektemissova.

– Haha, vad medietränad du låter! skojar någon.

Dana skrattar.

– Nej men, seriöst. Man blir faktiskt riktigt stolt över alla här. Att vi gjort det tillsammans. Det här är en helt ny upplevelse och jag hoppas att det kan vara startskottet för en framtida karriär, säger hon.

GÄNGET. Cirka 20 ungdomar mellan 16-24 år deltog i inspelningarna. Foto: Play & Rewind Stockholm

INSPELNING. Serien handlar om kärlek, vänskap, identitet, kultur, klass och religion. Foto: Play & Rewind Stockholm

Stockholm Direkt