Enköpingsån. Ny vattenreningsutrustning provkörs på Munksundet. Foto: Arkiv

Ny utrustning ska kunna rena vattnet vid ny kris

Enköpings kommun har köpt in en portabel vattenreningsutrustning som skulle kunna användas vid ny kris-situation.

  • Publicerad 12:49, 26 apr 2018

För snart ett år sedan kunde Enköpingsborna inte dricka vattnet ur kranen utan att koka det först. Koliforma bakterier hittades i en av brunnarna i vattentäkten i Vånsjöbro.

Sedan dess har Enköpings kommun utökat antalet provtagningar som görs kontinuerligt av dricksvattnet.

– Vi har förstärks vår tillsyn och våra egenkontroller. Vi gör fler provtagningar idag, säger Marika Hanson, biträdande vatten- och avloppschef på Enköping kommun.

Bättre förberedda

I onsdags provades ny utrustning som kan användas vid krissituationer, som förra året, när vattnet smittats med koliforma bakterier.

Den nya utrustningen, som är en portabel desinfektionsutrustning, gör kommunen mer förberedda på om bakterier skulle påträffas i ledningsnätet.

– Nu kan vi med hjälp av klor desinficera vattnet trots att det saknas ett vattenverk. Man kan koppla in den direkt på ledningsnätet, säger Marika Hanson.

Förra året kunde inte Enköpingsborna dricka kranvattnet utan att koka det först, är det efter det ni bestämt er för att köpa in utrustningen?

– Nej, det här har varit med i planeringen länge.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.