Botkyrkas ungdomar vill få sina röster hörda, nu går de ut med en utställning. Till höger: Muhammet Tozak, Albyrådets ordförande. Foto: Ortens verklighet, privat

Ny utställning ska tvinga politiker att lyssna

Den 26 oktober fattade kommunstyrelsen beslut om att stänga samtliga mötesplatser för unga vuxna i Botkyrka. Något som fått hård kritik från de lokala ungdomarna. Nu höjer de sina röster med en utställning på Albys hjärta.

  • Publicerad 09:35, 19 dec 2018

Mötesplatserna för unga vuxna har haft en central roll i många Botkyrkaungdomars liv. Från början var det tänkt som en plats dit de kunde gå för att få stöd in i vuxenlivet. Men efter en rapport som tyder på att mötesplatserna har misslyckats med det ursprungliga målet, så beslutades det att samtliga skulle stängas ner.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Muhammet Tozak, ordförande i Albyrådet, har politikerna inte lyssnat på ungdomarna i frågan och att det är snarare ungdomarna som har varit aktiva i att få igång en diskussion, inte tvärtom. Det vill de nu uppmärksamma tillsammans med ungdoms- och kulturprojektet Ortens Verklighet, genom en ny utställning på Albys hjärta.

– Vi vill att ungdomar ska ha mer inflytande i frågor som angår dem i Botkyrka. Politikerna beslutar över våra huvuden och det är inte mycket ungdomarna kan göra något åt, säger han.

Muhammet och två andra ungdomar medverkade i ett möte med bland annat Robert Aslan, ordförande i kultur och fritidsnämned, och Ebba Östlin, ordförande i kommunstyrelsen. Där ska de då ha sagt att det var de som bestämde och att ungdomarna inte kunde påverka beslutet.

– Jag tycker att det är respektlöst av kommunpolitikerna att de inte har tagit ungdomarnas åsikter på allvar. Vi vill att politikerna ska höra oss.

I utställningen kommer det att finnas verk av lokala Botkyrkaungdomar i form av affischer, målningar och filmer. Det centrala temat i deras konst handlar om känslorna och tankarna kring situationen för unga i Botkyrka idag.

Albys unga tänker slåss för sin mötesplats

Kritik mot att mötesplatser för unga vuxna stängs

Utställningen

När?

Fredag 21 december kl 17.00

Var?

Albys hjärta, Albyvägen 7