Foton från förr. Maivor Lindé har fotat och samlat på foton hela sitt liv. Nu presenterar hon det i en utställning på Hässelby museum. Foto: Eva Löfman

Ny utställning skildrar Backlura genom tiderna

Har du ibland undrat hur området du bor i såg ut förr? I utställningen "Backlura Förr & Nu" visas hur samma platser har utvecklats genom det senaste århundradet.

  • Publicerad 16:53, 11 mar 2020

Egentligen heter det Glädjen.

Maivor Lindé har samlat bilder av sitt Hässelby under många år. De första är från 1930- och 40-talen. Innan området som i dag utgör Backlura började byggas.

Utställningen som visas på Hässelby museum består av hundratals framkallade foton som Maivor Lindé har satt upp på flera stora skärmar. En del har hon fått från andra Hässelbybor, andra har hon tagit själv.

Ett riktigt gammalt fotografi i utställningen föreställer torpet Glädjen som finns kvar än idag. Framför Torpet står några små barn. Exakt hundra år senare ställde hon sina egna barnbarn framför torpet och tog ett nytt likadant fotografi.

"Heter Glädjen"

Maivor Lindé har bott i Norra Hässelby villastad i hela sitt liv och även gått i skolan här.

– Alla säger ju Backlura nu för tiden, men jag har aldrig bott i Backlura, egentligen heter det Glädjen, säger Maivor Lindé.

Vet folk fortfarande vad Glädjen är då?

– Nej det tror jag inte. Det måste jag tala om för dem. Jag brukar tala om det i Backluraskolan också när jag kommer på besök i årskurs 2 och visar bilderna för dem på deras hemkunskap.

Backlura – Förr och nu

Utställningen visas 15 mars-10 maj, varje söndag kl 12-15 på Hässelby museum.

Söndagen den 5 april kommer Maivor Lindé vara på plats och berätta för besökarna om sitt Hässelby.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt