Medveten. Utställningen är gjort av Sörmlands museum och kommer till Valelntuna i februari. Foto: Karin Andersson

Ny utställning tacklar klädkonsumtionen

Vi köper - och slänger - mer kläder nu än någonsin tidigare. I utställningen Koll på kläder som snart öppnar på Vallentuna kulturhus kan du kika in i historiska garderober, lära dig mer om klädproduktion och få inspiration till återbruk och lagning.

  • Publicerad 16:40, 25 jan 2019

På 1940-talet hade en genomsnittlig 14-åring 18 klädesplagg och två par skor i sin garderob. 68 år senare har denna summa ökat till 91 klädesplagg och fem par skor. Och då är inte ytterkläder inräknade.

– Vi köper 13 kilo textiler per person och år. Och vi slänger 8 kilo av dem varje år, säger Anna Lassbo, enhetschef på Sörmlands museum som producerat utställningen som nu kommer till Vallentuna.

Utställningen handlar både om produktion, konsumtion och återvinning av textiler, berättat ur ett historiskt perspektiv. Förutom tonårsgarderoberna från 1943 och 2014, kommer det även finnas information om klädproduktionen och en film som visar hur kläder kan lagas. Det finns även en karta när människor har fått sätta nålar i de länder där deras kläder tillverkats.  

– Det här handlar mycket om miljön, om slit-och-släng-samhället och om hur vi ska få ett hållbart samhälle. Vårt hopp är att vi något sätt ska påverka människor i hur de konsumerar. Vi vill väcka engagemang, säger Anna Lassbo.

Utställningen i Vallentuna kulturhus kommer öppna 9 februari klockan 13.00 med en guidad tur. Sedan kommer utställningen finnas på plats fram till 5 maj.

–Vi ha lite olika program och föredrag under våren. Det finns också ett väldigt fint pedagogiskt material kopplat till utställningen som riktar sig särskilt till högstadieungdomar. Så vi hoppas att skolorna kommer komma, säger Vallentuna Kulturhus utställnings- och kulturproducent Mia Ståhl Broborg.

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Ingen kat(t)astrof – här går Kyrkbyns fyrbenta säkert

Nyheter KOLLA FILMEN: Gulliga tassar på övergångsstället Micke Andersson och hans son tyckte att vägen var osäker för områdets katter. Genom ett gediget arbete löste de säkerhetsfrågan genom ett speciellt övergångsställe.måndag 19/8 11:55
Stockholm Direkt