Foto: Michael Erhardsson

Ny våg av bedrägeribrott slår mot Enköping

"Betalar du inte 2 000 dollar inom två dagar så kommer du att bli kidnappad" det är innebörden i ett mejl som flera Enköpingsbor har fått den senaste veckan. – Om man mottagit ett sådant här mejl, betala inte, säger Enköpingspolisen Jonas Rickeborn.

  • Publicerad 10:09, 5 jun 2019

På kort tid har fem Enköpingsbor anmält att de utsatts för utpressning. Samtliga personer har mottagit ett mejl där det står att mottagaren måste betala 2 000 amerikanska dollar. Om inte betalning görs inom två dagar så påstår avsändaren att mottagaren, eller personer i dess närhet, kommer att bli kidnappade.
– Det är ett nytt modus när det kommer till bedrägeriförsök. Mejlet är skickat från utländska adresser, men är skrivet på bra svenska. De personerna som gjort en anmälan är i övre medelåldern, säger Enköpingspolisen Jonas Rickeborn och tillägger:
– Om man mottagit ett sådant här mejl, betala inte. Klicka inte ens på länken som anges i mejlet, det är tal om ett bedrägeriförsök som förmodligen skickats ut till tusentals adresser. Fotografera eller skärmdumpa mejlet och gör en anmälan på 114 14 eller kom in till polisstationen.

Enligt polisen är den här typen av brott svåra att utreda. Avsändarens mejladress är utländsk och den summa som anges i mejlet ska betalas via internetvalutan bitcoin, som inte går att spåra.

Försvarsmakten vill inte styra invandringsdebatten

Nyheter Psyopsförbandet i Enköping ska motverka vilseledande information. Det innebär inte att man styr den politiska debatten, menar stabschefen Magnus Hildebrandt. – Det görs med syftet att debatten ska...fredag 16/8 12:57

Pierre Schori pratar om kärnvapen i Grillby

Nyheter Tidigare toppdiplomaten Pierre Schori kommer till Grillby den 31 augusti. Han ska då hålla tal om klimatförändringar och kärnvapen.fredag 16/8 11:39