Nadja Fossi testar vårdbussen. "En bra idé", tycker hon. Foto: Sacharias Källdén

Ny vårdbuss ska hjälpa Stockholms hemlösa

Behovet har funnits länge och nu händer det. I veckan dök vårdbussen upp vid Brukarföreningen i Slaktis, och nu ska det mobila sjukvårdsteamet söka upp stadens hemlösa för att ge vården de har rätt till.

  • Publicerad 19:00, 23 jan 2019

Parkerad står den där och erbjuder vård. Den nya vårdbussen som är kopplad till Pelarbacken, öppenvårdsmottagningen för hemlösa. Niklas Eklund från Stockholms brukarförening är mycket nöjd att den är på plats utanför deras lokaler i Slakthusområdet.

– Vi har tjatat om här hur länge som helst. Men den fyller en funktion när den här kategorin personer ofta skyr traditionella vårdinstitutioner av olika anledningar. Det här är en metod som funnits i många europeiska länder och fungerar utmärkt där, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att den sådan här buss ska finnas har funnits som ambition länge och sedan Capio vann upphandlingen och tog över Pelarbacken den 1 september förra året så började planerna konkretiseras.

Faktumet att man nu "smygstartar" med att en dag i veckan ställa bussen vid Brukarföreningen, som sedan innan bedriver ett informellt sprututbyte och ett pilotprojekt som behandlar Hepatit C, faller sig naturligt. Här samlas många som bussen riktar sig till. Samtidigt är vården till för alla hemlösa, och inte endast narkomaner. I förlängningen ska den fungera uppsökande.

Pilotprojekt för sprutnarkomaner i Slaktis

– Det känns härligt att vi är igång med det här. Vi börjar så här med en dag i veckan hos Brukarföreningen och undersöker bland annat med hjälp av dem hur behovet ser ut. Ambitionen framåt är att bussen är ute fyra dagar i veckan hos både organisationer och i offentliga miljöer, säger Jörgen Swedenson, enhetschef på Capios vård för hemlösa .

Nadja Fossi har varit hemlös i fyra år och är ofta hos Brukarföreningen för lite mat, värme och sällskap. Varför hon testar vårdbilen? Hon råkade helt enkelt vara där när den kom.

– Jag går aldrig till vården om jag inte håller på att dö. Jag har inte ett dugg tillit till den. Det finns alltid någon som är bra, men de flesta tycker jag borde ta sig en tänkare och ge alla samma bemötande. Det kan vara skillnaden mellan om man tar livet av sig eller inte, säger Nadja Fossi.

Hon har flera saker hon behöver ta tag i, både fysiska och mentala utredningar. Men att hålla tiderna som hemlös är inte enkelt, menar hon. Därför kan bussen underlätta. När hon kommer ut ur bussen är betyget helt okej.

– Det är en bra idé att bussen kommer till oss som har dålig tillit och svårt att ta oss till vårdcentralen. Jag fick psykosdämpande medicin i alla fall. Jag har mycket mer att fixa. Jag tror jag går till Pelarbacken och kollar upp resten snart.

Det mobila vårdteamets buss

Bussen är fullt utrustad för behandlingar. Till exempel kan personalen lägga om sår och undersöka vårdbehov i den. I bussen finns ingen stöldbegärlig medicin. Det transporteras eller förvaras inga narkotikaklassade läkemedel i bussen."