Bart Brolin säger att foodtruck-trenden är död. Nu startar han matkiosk vid Årstaviken istället. Foto: Karin Nilsson/Christoffer Röstlund Jonsson

Ny vegankiosk lockar med Pamela Anderson-burgare

Foodtruckhajpen är över. Den amerikanska drömmen finns inte. Bart Brolin, mannen bakom ambulerande Vegan Soul Train, parkerar nu verksamheten permanent på Södermalm.

  • Publicerad 10:56, 13 apr 2017

Många truckar har gått i konkurs. Man får åka runt som en råtta!

Fire and Ice. Så blir namnet på Vegan Soul Trains fasta kiosk i Tanto, som ska langa veganska hamburgare och glass.

Det är Tantogatan 85, borta vid båtarna och boulen, som under de varma månaderna blir ett mattorg med fem kiosker med uteserveringar. Göstas korv och en juicebar står redan där, och Fire and Ice rullar dit nästa månad för att bli kvar till och med september. Ägaren Bart Brolin har köpt en glasskiosk som just nu håller på att byggas om för fullt.

– All utrustning är helt ny så att den aldrig varit kontakt med animalier. Det känns rätt, allt ska vara korrekt, säger Bart Brolin.

Köttvägraren Röstlund möter stjärnkocken Dahlgren: "Absolut bullshit"

Han berättar att han tittat på restauranger i Stockholm men att det är för dyrt. Billigare då att köpa en gammal glasskiosk.

– Vi har inte tre miljoner att köpa en restaurang för och jag är inte så kreditvänlig. Jag vill gå vidare och utveckla och investera i ett nytt projekt men för att göra det måste du vara multimiljonär.

Enligt Bart Brolin har foodtrucken Vegan Soul Train gått bra eftersom de jobbat hårt. Men:

– Foodtruckhajpen är över, den amerikanska drömmen finns inte. Det är ett hamsterhjul med mycket jobb för lite pengar. Många truckar har gått i konkurs. Man får åka runt som en råtta!

Är inte läget i Tanto lite avsides?

– Det rör sig många där under sommaren. Det är bättre med fler kiosker än att vara ensam. Det drar fler kunder och vi konkurrerar inte. Och veganglassen vi serverar är inte bara socker och grädde. Den är maxad med proteiner, är fettsnål och ekologisk. Så den är bra för alla som tränar. Och diabetiker kan äta den.

"Veganmaten får flest lajks"

Förutom glass blir det alltså även veganskt fusk-kött av tre olika slag: pulled chicken, hamburgaren Mike Tyson och fiskburgaren Pamela Anderson.

Varför heter de så?

– Tyson är vegan och burgaren slår knock på dig. Pamela Anderson är också vegan. Och du tänker på "Baywatch" och vår fiskfilé är formad lite som flytbrädorna de använde i den serien. Det är en snygg sexig burgare som smakar hav.

DÅ. Bart Brolin och Louise Persson i den gamla foodtrucken på Karlagatan. Foto: Karin Nilsson

SNART. I gamla juicebarens hus kommer det nya veganstället ligga. Foto: Privat