Samlar. Karin Hagestam reser bort minst två gånger per år och hittar second hand-kläder och annat på marknader som hon tar med hem till Sverige. Foto: Mimmi Epstein

Ny vintage- och smyckesbutik öppnar i Birkastan

Gitarrer lagas, smycken tillverkas, fotografier blir till och vintagekläder säljs. I lokalen på Birkagatan 28 håller ett kreativt kollektiv på att växa fram. Nu öppnar vintage- och smyckesbutiken Revolv på adressen.

  • Publicerad 18:30, 13 dec 2018

I tolv år har Karin Hagestam haft en frisörsalong på Birkagatan men för ungefär ett år sedan blev hennes kropp för trött för att jobba som frisör på heltid. Hon lärde känna Rodolphe Foucher som driver fotostudion Red Wolf på Birkagatan 28 tvärs över gatan, hyrde ett rum i hans stora lokal, och började hålla på med kläder.

– Jag sålde salongen till mina kolleger så jag kan fortfarande se och vinka till dem, säger Karin Hagestam.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I lokalen finns i dag också vännen och smyckestillverkaren Nikos Tsirigotis som har varit verksam i Vasastan sedan 1995, först på Rörstrandsgatan och sedan på Odengatan.

– Det kan vara svårt att ha modet och tiden att driva något helt själv, dessutom går det väldigt bra att blanda olika verksamheter. I dag är vi en gitarreparatör, en fotograf, en smyckesdesigner och en vintagebutik i lokalen, säger Karin Hagestam.

Hon reser utomlands minst två gånger per år för att samla på sig vintagefynd.

Foto: Mimmi Epstein

– Framför allt till Spanien, i Alicante-området. Där går jag på marknader och har lärt mig vilka man prata med för att hitta bäst second hand-kläder och saker. Jag brukar komma hem med i alla fall sju resväskor. Mest kläder, men mycket annat också, säger Karin Hagestam.

Inredningen är begagnad

Hon visar några av alla udda småsaker som säljs: klädnypor från Bangkok, dockögon från Milano, ett litet (fungerande) kylskåp från Spanien.

Även inredningen i affären är begagnad.

– Jag är en återbrukare. Hyllorna är från Blocket, speglarna kommer från frisörsalongen, några grejer har jag haft i mitt sovrum, säger Karin Hagestam.

Öppettiderna kommer att variera, det är ingen butik som kommer att hålla öppet varje dag.

– Jag vill inte känna det som att jag har en boja runt min fot. Jag vill vara fri och kommer att fortsätta jobba som frisör på förmiddagarna och fortsätta resa. Jag behöver resorna för den lust och nyfikenhet de föder. Jag har varit utbränd två gånger och att resa är mitt sätt att koppla av, säger Karin Hagestam.

Man kommer att kunna följa butikens öppettider genom lappar på dörren och på sociala medier.