Nyöppnar. Alexander Marchesan planerar att öppna sin butik i september. Foto: Mimmi Epstein

Ny vintagebutik för herrar på Odengatan

Gammal butiksinredning och herrkläder från förr. Snart öppnar Alexander Marchesan en butik med herrvintagekläder – bara några hundra meter bort från sin förra.

  • Publicerad 10:40, 18 jul 2019

Butiken A.Marchesan öppnade 2012 på Odengatan 74 men flyttar nu till nya lokaler på samma gata, nummer 100. Planen är att öppna i september. Ägaren Alexander Marchesan samlar på gammal butiksinredning.

– I butiken bygger vi ihop delar av gammal inredning. På det gamla stället hade vi folk som kom in bara för att känna på atmosfären. Det finns inte så många gamla butiksinredningar kvar i Stockholm, allt är väldigt uppdaterat här, säger Alexander Marchesan och fortsätter:

– Många av de butiksmiljöer som vi idag skulle tycka var fantastiska i dag revs redan på 1930-talet, och det som byggdes då revs på 50-60-talet och så vidare. Åker man till någon småstad i Frankrike eller Italien finns ofta de miljöerna kvar.

I butiken kommer inredningen att vara blandad från olika decennier och det som är till salu är herrvintage: konfektionskläder, skor, accessoarer. Det kommer även att vara möjligt att hyra kläder och butiken kommer att inhysa ett skrädderi.

– Det låter klyschigt men vi har konfektionskläder av en kvalitet som inte går att få tag nytt på i dag, säger Alexander Marchesan, som hoppas att fler ska våga klä sig i vintagekläder.

– Tyvärr är det mycket som håller folk tillbaka, många vill inte sticka ut och säger saker som "vad ska mina arbetskamrater säga?". Mitt jobb blir att motivera dem. Det bästa är när folk först kommer och köper ett par skor, sen en kavaj och slutligen en tredelad kostym. Det är fint att se när en kund utvecklas stilmässigt och mentalt kring sin egen garderob.