Ny vision ska lyfta Överjärva

Den nästan 200 år gamla ladugården räddas och Överjärva gård blir ett kulturgeografiskt centrum för Solna och hela Stockholmsområdet. Det hoppas Berghamrapartiet och Allianspartierna blir resultatet av den överenskommelse som träffades innan midsommarhelgen.

  • Publicerad 01:15, 28 jun 2016

Kalla det gärna Solnas Skansen.

Bergshamrapartiet börjar få ordentligt betalt för att man stödde Allianspartiernas budget i december. Först togs beslut om ett nytt trygghetsboende i centrala Bergshamra och nu blir partiets förslag till framtidens Överjärva åtminstone avstampet för det utvecklingsarbete som startar till hösten.

– Vi ska titta på alla byggnader förutsättningslös. Vi ska utreda byggnadernas status, deras framtida placering och eventuella samarbetspartners. Även länsstyrelsen kommer att vara med på ett hörn, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Hela frågan om Överjärva gårds framtid blev akut i våras när kommunstyrelsen beslutade att förbereda en rivning av den gamla ladugården från 1825.

Tanken var att ge plats åt arbetarbostäderna Rödingarna som i dag står och förfaller vid Ulriksdals golfbana några hundra meter bort.

Beslutet att riva ladugården orsakade ett ramaskri bland kulturgeografer. Den gamla ladugården ansågs oersättlig och hela ärendet ligger nu på länsstyrelsens bord. Dessutom sågs det som en kulturgeografisk massaker att placera hus med järnvägsanknytning i en så välbevarad jordbruksmiljö som Överjärva gård.

Som om inte det var nog ligger gamla Tomteboda stationshus sedan tio år nerpackat i ett antal containrar i en källare i Huvudsta. Stationshuset klassas som byggnadsminnesmärke och monterades ner under förutsättning att det skulle byggas upp igen. Delarna numrerades och dokumenterades.

”Solna stad har för avsikt att i framtiden återuppföra stationshuset på en annan plats i kommunen”, skrev riksantikvarien i anslutning till regeringsbeslutet för tio år sedan.

Redan innan de olika arbetsgrupperna har tillsatts tycks det råda enighet om att Rödingarna ska flyttas en kort bit över till andra sidan av Överjärva gårdsväg. Kanske kan Tomteboda stationshus plockas upp ur containrarna och placeras nära Rödingarna för att få sammanhållen järnvägsmiljö.

Det betyder i så fall att ladugården vid Överjärva gård kan stå kvar – om den går att renovera.

Överjärva gård ligger i skärningspunkten mellan Bagartorp och de expansiva områdena Nya Ulriksdal och Järvastaden.

– I och med exploateringen av närområdena blir det ännu viktigare att ta ett helhetsgrepp på Överjärva gård, säger kommunalrådet Marianne Damström Gereben (L).

Björn Bränngård i Bergshamrapartiet är mer än nöjd med överenskommelsen.

– Med den här helhetslösningen kan gården tillsammans med resten av Igelbäckens naturreservat bli en fantastisk tillgång för solnaborna, säger han.

Partikamraten Göran Thingwall håller med.

– Kalla det gärna ”Solnas Skansen” säger han.

Oppositionen kommer inte att bjudas in till de beredningsgrupper som börjar arbeta efter sommaren. I ett mail kommenterar Miljöpartiets gruppledare Bernhard Huber överenskommelsen så här:

"Jag blir givetvis glad att man nu inser att förfallet på Överjärva gård inte kan fortsätta. Politiska löften om Överjärva som inte infrias har vi dock levt med ett bra tag. Till exempel beslutade kommunstyrelsen 2012 att Gula villan skulle renoveras och bli café, någonting som man aldrig kom igång med."  

MER Överjärva gård

De kvarvarande husen på Överjärva gård är från 1800–talet då gården rustades upp. I början på 1900–talet var gården en stor mjölkproducent. Då bodde drygt 100 personer på Överjärva.

I början på 1950-talet upphörde jordbruket. 1995 köpte Solna stad Överjärva gård och samma år startade Solna naturskola i Hästskostallet.

I dag finns bland annat djur, butiker och ett kafé på gårdens område.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt