Dålig idé. Marianne Kjaelsgård tycker att parkeringsavgifterna är en mycket dålig idé. – Det drabbar affärerna i området, och folk som inte har något alternativ till bilen. Foto: Rósanna Róbertsdóttir

Nya avgifter skapar p-ilska i Stuvsta

Centrala Huddinge och Stuvsta är de områden i kommunen där trycket på parkeringsplatser är som störst. Snart införs därför p-avgifter i områdena.

  • Publicerad 09:12, 5 feb 2020

Det är väl en kassako för kommunen.

För att förhindra att bilar står packade längs villagatorna vid pendeltåget ska parkeringsavgifter införas under 2020 i centrala Huddinge och Stuvsta.

Tanken är att omsättningen på parkeringsplatser kring stationerna ska förbättras och att fler ska välja bort bilen. Det ska också bli mer framkomligt eftersom fler väntas hyra plats i garage när det kostar att stå på gatan. Avgifterna är ett försök under ett år som kommer att utvärderas vartefter.

Men i en lokal Facebook-grupp är tongången frustrerad: ”Finns ju förf..inga platser att hyra! Det är fullt överallt. Detta ’löser’ Huddinge kommun med att utfärda så många P-böter som möjligt”, skriver någon i gruppen.

Även Stuvstabon Marianne Kjaelsgård är kritisk.

–  Det är väl en kassako för kommunen. Jag tycker att det är en mycket dålig idé. Det gynnar inte affärerna i området säger hon.

Så hög blir avgiften

Avgiften blir 10 kronor i timmen klockan 8–17 på vardagar. De första två timmarna på parkeringen kommer att vara gratis och det blir fortsatt gratis på helger, vardag före helgdag och helgdag.

Försöket gäller på kommunal mark och inom 600 meter från pendeltågets entréer i Stuvsta och centrala Huddinge.

– Jag bor 900 meter härifrån och vi har inte sett att någon parkerar på vår väg. Det är redan svårt som det är att ta bilen. Det här drabbar ju dem som inte kan ta sig till pendeln på annat sätt, säger Marianne Kjaeldsgaard.

Stuvstabon Linus Nenzén tror också att det är dem som bor längre ifrån pendeltåget som berörs.

– Jag bor alldeles här intill pendeln och använder inte bilen till vardags. Det påverkar väl i större utsträckning dem som pendlar längre bort ifrån, säger han.

Infartsparkeringarna består

För infartsparkeringarna i Stuvsta och centrala Huddinge gäller fortsatt att den som har periodbiljett hos SL, en månad eller mer, parkerar gratis. Den som inte har periodbiljett betalar 10 kronor i timmen, men max 40 kronor om dagen. Infartsparkeringarna i centrala Huddinge ska också bli större.

Tar pendeln. Linus Nenzén använder inte bilen till vardags. Foto: Rósanna Róbertsdóttir

Försöksperioden planeras starta under 2020. Parkeringsavgifterna kommer att gälla kommunal gatumark inom cirka 600 meter från pendeltågsstationerna i centrala Huddinge och Stuvsta. Avgift kommer att gälla vardagar klockan 9–18, men de första två timmarna blir fortsatt gratis.