Nya bedrägerier. Foto: Mostphotos

Nya bedrägerier - "lämna inte ut uppgifter"

– Banken vet redan, de behöver inte fråga. Så säger Jonas Rickeborn på polisen i Enköping efter ytterligare två bedrägerier.

  • Publicerad 09:56, 11 jun 2019

Ja, det har hänt igen.

Någon ringer upp äldre och säger sig komma från banken. Han ber dem logga in med sin dosa för att något ska kontrolleras.

Redan här, menar Rickeborn, vet man att det är ett falskt samtal.

– Bankerna ringer aldrig upp med sådana frågor, säger han.

De senaste dagarna har två bedrägerier uppdagats, ett där gärningsmannen lyckades, ett där han misslyckades.

I båda fallen var det telefonsamtal, alltså inte besök vid dörren som det varit flera gånger tidigare den senaste månaden.

Fast i det ena fallet gick det snett för bluffmakarna.

Uppringaren sa att han var från Swedbank och ville att den uppringda äldre skulle logga in - men den uppringda hade en annan bank, så där kunde inga pengar stjälas.

Däremot, när någon och ringde en man i 90-årsåldern och sa sig komma från företaget "Trade 360" och ville hjälpa till med aktieplacering – då loggade mannen in med bankdosa och snart var 40.000 kronor överförda från kontot.

– Brottet kallas Bedrägeri genom social manipulation och blir allt vanligare. Om någon ringer och ber om bankuppgifter så lägg bara på luren, säger Jonas Rickeborn.

Blåljus: Inbrott och bilstölder

Nyheter Stölder, stölder. Så trist – men ibland kan de faktiskt förhindras. Som när en rådig granne ingrep under natten mot måndagen.måndag 24/6 9:59