Så här såg det ut på måndagsmorgonen där bussen exploderade. Foto: Per Brandt

Nya beskedet: Då kan Klaratunneln öppna

Rådet att ställa bilen och jobba hemifrån eller åka kollektivt gäller på tisdag också.

  • Publicerad 14:24, 11 mar 2019

Efter gårdagens bussexplosion har Klaratunneln i norrgående körriktning varit stängd. Trafikverket uppmanade bilisterna att ställa bilen eller åka kollektivt men under dagen har köerna ringlat långa ändå ut i Söderort. Risken är att det blir samma visa även imorgon – minst.

Långa köer när Klaratunneln är stängd

För enligt Trafikverket och trafikkontorets nya prognos är att arbetet med tunneln ska vara klart vid midnatt imorgon, tisdag klockan 23.59. Alltså, tunneln är stängd hela dagen imorgon också.

Men det är fortfarande oklart hur pass skadad tunneln är.

– Besiktningen är inte helt klar än, anledningen till det är att det har varit mycket som skulle röjas undan först. Det jag vet är att man i natt ska återställa trafiksignalerna och varningssystemet, men innan de har jobbat med det vet vi inte hur pass skadad elen har blivit så det är svårt att säga hur lång tid det tar, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret som ansvarar för tunneln.

Trafikverkets uppmaning: "Åk inte bil"

Så det finns risk för att avstängningen blir längre?

– Den risken finns. Innan vi har gjort ordentliga besiktningar, och undersökt strukturer och asfaltsbeläggningar till exempel vet vi inte hur stora skadorna är.

Därmed gäller fortsatt uppmaningen att om möjligt undvika att ta bilen in till stan även imorgon. Några andra omledningar eller insatser går inte att göra enligt Malinda Flodman.

– Nej, det är det bästa rådet vi kan komma med, säger hon.