De över hundra nya bostadsrätterna ska byggas av Aros Bostad, på den plats där Värtavägen möter Furusundsgatan. Foto: Double action/Axeloth

NYA BESKEDET: Minecrafthuset på Gärdet får byggas

För drygt ett år sedan hävdes planerna i domstol. Nu ger högsta instans grönt ljust till det omstridda "Minecrafthuset" på Gärdet.

  • Publicerad 17:34, 28 feb 2017

Detaljplanen för att bygga lägenheter i kvarteret Ordonnansen 5 och 6, där Värtavägen möter Furusundsgatan på Gärdet, påbörjades redan 2010. Men efter boendes protester mot det spektakulära bygget stoppades planerna i mars förra året, efter beslut från Mark- och miljödomstolen.

Byggherren rasar efter domstolens nej till "Minecraft-huset" på Gärdet

Motiveringen var bland annat att huset inte passar in i miljön. Något Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd, inte höll med om.

– Det här är milt uttryckt vansinnigt irriterande. Det är en väldigt märklig dom, där domstolen inte prövat det juridiska, utan gjort sig till smakdomare och lekt arkitekt och stadsplanerare, vilket inte är domstolens uppgift. Vi kommer självklart att överklaga, och med största sannolikhet även vinna, sa han till StockholmDirekt då.

Gärdet får 110 nya bostäder i "Minecraft-hus"

Det fick han också rätt i. Detaljplanen vinner nu laga kraft efter att Mark- och miljööverdomstolen upphäver det tidigare beslutet, något Fastighetsvärlden var först att rapportera om.

– Det är ett väldigt glädjande besked efter en väldigt lång process på sju år. Beslutet är väldigt nytt, nu håller vi på att samla ihop oss och ska försöka lansera projektet så snart som möjligt, säger Sami Taha, vd på Aros Bostad, som ligger bakom bygget.

Enligt Sami Taha ska de inledningsvis upphandla och sälja de 110 lägenheterna.

– Det kommer att ske så snart som möjligt, under 2017. Målet är att börja bygga i slutet av året, säger han.