Entrén mot Stureplan som den är tänkt att se ut i framtiden. Foto: ADIA

NYA BILDER: Så vill Abu Dhabi-bolaget bygga om Stureplan

Planen för nya Stureplan har arbetats om och ställs nu ut för granskning. Flera rivningar är fortfarande aktuella.

  • Publicerad 11:39, 16 maj 2017

Som vi skrivit tidigare vill fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority – ADIA – riva flera hus i den inre delen av Sturegallerian-kvarteret för att ersätta dem med nya samt göra en påbyggnad.

Ambitionen är att göra en luftigare och mer tillgänglig galleria med mer plats för handel och kontor.

LÄS ÄVEN: Det här kan försvinna från Stureplan (om det första förslaget)

När ADIA första gången presenterade planerna för kvarteret 2015 reste en grupp politiker, krögare och stockholmare ragg direkt.

När planerna nu arbetats om har det gjorts flera ändringar.

Flera rivningar

Två fastigheter med fasad ut mot gatorna ska fortfarande rivas, enligt förslaget. Dels kontorsbyggnaden på Humlegårdsgatan från 1990-talet, dels garaget på Grev Turegatan.

Ytterligare rivningar ska göras på insidan av kvarteret.

LÄS MER: Så svarar ADIA på kritiken

Om planerna blir verklighet får Sturekvarteret en ny undervåning (med fokus på mat) som får en ny koppling till tunnelbanan.

– Vi vill att Sturekvarteret återigen blir den naturliga mötesplatsen i Stockholm och med det här förslaget kan vi göra den ambitionen verklighet. Vi skapar sammanhängande innergårdar, en ny klassisk matmarknad, naturliga mötesplatser i form av restauranger och ett nytt hotell samt moderna kontorslokaler och bostäder, säger Pascal Duhamel i ett pressmeddelande.

Marmorhallarna med ny entré till tunnelbanan. Foto: ADIA

Ett nytt hus med fasad mot Humlegårdsgatan är tänkt att ersätta det kontorshus som står där i dag. Foto: ADIA

Framför Freys hyrverk vill fastighetsägaren skapa ett nytt torg. I dag ligger den här delen av Grev Turegatan som en inglasad del av Sturegallerian. Foto: ADIA

En av innergårdarna i det nya Sturekvarteret. Foto: ADIA

Birger Jarlsgatan 18 som det är tänkt att se ut om några år. Birger Jarlsgatan 18 är ingången till... Foto: ADIA

... Marmorhallarna. Foto: ADIA

Nya torget som ska skapas framför Freys hyrverk. I dag ligger den här delen av Grev Turegatan som en inglasad del av Sturegallerian. Foto: ADIA

Curmans torg mot ett nytt hotell som ADIA vill bygga i kvarteret.

Tunnelbanan får enny entré mot Birger Jarlsgatan. Foto: ADIA

Byggs på. ADIA vill höja kvarteret med en våning. Se svart på bilden. Foto: ADIA

Byggs i etapper

För att minimera påverkan på hyresgäster, boende och grannar kommer projektet delas upp i två faser om 3 år.

I den första fasen kommer gallerian och handeln att fungera som idag, medan renovering av södra delen av kvarteret pågår.

I den andra fasen kommer södra delen med en ny matmarknad att öppnas upp och då inleds ombyggnation av den norra delen av kvarteret.

Samtliga handlingar i ärendet finns att läsa här

Förslaget visas också i en paviljong på Stureplan under en månad framåt.

Abu Dhabi Investment Authority

Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) grundades 1976 och är en institution ägd av Abu Dhabis regering med ett globalt investeringsmandat. ADIA har investerat i mer än 100 länder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

Stockholmsflickorna dansar med bollar

Nyheter Möt Kungsholmstjejerna som är stora – i Italien "Bollgympa" eller dans med bollar. Det är inte helt lätt att beskriva sporten som Stockholmsflickorna utövar varje vecka i Eiraskolans gymnastiksal. Snart åker de till Italien för att uppträda på...lördag 26/5 8:30