Vallen. Från Sollentunavallen in till Edsbergsparken planerar kommunen en 400 meter lång promenadbrygga. Foto: Michael Folmer/Illustration AJ Landskap

Nya bryggor i Edsviken dröjer

Promenadbryggorna i Edsviken, som har väntats bli klara till sommaren, har lagts på is. Mark- och miljödomstolen har gett två Sollentunabor delvis rätt, som hävdar att de kommer påverkas negativt av projektet.

  • Publicerad 11:30, 27 mar 2020

I sommar väntades den nya promenadbryggan i Edsviken bli klar. Byggprojektet har varit i startgroparna, men ligger nu på is.

Under hösten överklagades projektet av två privatpersoner. Överklagan avvisades dock av länsstyrelsen i Stockholm.

Nu har dock Mark- och miljödomstolen i Nacka gett Sollentunaborna delvis rätt och återförvisat ärendet till länsstyrelsen, som måste pröva om kommunen har haft rätt att ge bygglov för bryggorna.

– Det som kommer ske härnäst är att vi tar upp bygglovet för prövning, säger Charlotte Wallberg, handläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Starka reaktioner

Förra våren informerade kommunen om projektet.

En lång promenadbrygga, 400 meter, mellan Vallen och Edsbergsparken, skulle enligt planerna byggas i samband med ett vattenreningsprojekt. Vattenreningen ska ske med så kallade skärmbassänger, som bryggorna ska ligga ovanpå.

Projektet har gått till upphandling och planerats till sommaren.

Bryggorna har väckt reaktioner hos lokalbefolkningen, men även kritiserats av den lokala naturskyddsföreningen. Sollentunaborna bakom överklagan, som bor i området, har en lång lista med kritik:

”De kommer att påverkas av förfulning av området, minskad vattenkontakt, värdeminskning av deras fastighet, förhöjda ljudnivåer vid festande på bryggorna”, står det i domen från Nacka tingsrätt.

Utredning tidigast i juli

Ännu är en del oklart kring projektet, med anledning av överklagan.

En ny utredning har inletts vid länsstyrelsen efter domslutet. Tidigast till juli väntas den bli klar, meddelar handläggaren Charlotte Wallberg.

Åsa Snith, affärsområdeschef för vatten och avfall på SEOM, säger att man är redo att bygga – när överklagandeprocessen är klar.

– Vi får först invänta den och säkerställa att vi får bygglov. Det är svårt att i det här läget svara på när projektet kan komma igång igen. Till hösten, kanske, men vi vet inte, säger hon.

Ny promenadbrygga i Edsviken kritiseras

Bryggorna i Edsvik

Nytt. Projektet med skärmbassängerna meddelades våren 2019.

Överklagades. I november under hösten kom överklagan från två privatpersoner mot bygget.

Kritik. SollentunaDirekt har tidigare informerat om kritik mot bygget, bland annat från Naturskyddsföreningen.

Tidsplan. Ännu är det oklart om och när bygget kan genomföras. Det har varit planerat till sommaren 2019.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Två nya verksamheter i Edsvik

Nyheter "Det har varit rekordantal besökare" Fler och fler verksamheter har börjat fylla lokalerna på Stallbacken efter att de stod tomma under hösten. Två studios flyttar in - en för träning och en för konst.måndag 25/5 17:04

Kulturförening tar känd utställning till Edsviken

Nyheter Fotografikonst ska fylla väggarna på Stallbacken Kulturföreningen Darkroom tar den kända Planket-utställningen till Stallbacken i sommar för att ställa ut fotografikonst.fredag 22/5 10:49

Grovt rån mot bensinstation i Häggvik

Nyheter Ska ha hotat till sig tobak En större polisinsats ryckte under natten till onsdagen ut efter ett rån mot en bensinstation i Häggvik.onsdag 20/5 17:17
Stockholm Direkt